Správy

Toto sú varianty využitia geotermálnej energie pri Košiciach: V hre je aj dodávka tepla pre domácnosti

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) naďalej plánuje využitie zdroja geotermálnej energie východne od Košíc, do projektu ktorého počas rokov už investoval zhruba 16 miliónov eur. Aktuálne boli otestované hydrodynamické a chemické parametre geotermálnych vrtov a geotermálnej vody.

Ilustračný obrázok k článku Toto sú varianty využitia geotermálnej energie pri Košiciach: V hre je aj dodávka tepla pre domácnosti
Zdroj: Webnoviny.sk

Výstavba elektrárne pri obci Ďurkov, ktorá podľa pôvodných zámerov mala fungovať už v roku 2011, však stále ostáva len na papieri. „Aktuálna výška garantovanej výkupnej ceny elektriny z geotermálneho zdroja na úrovni približne 155 eur/MWh návratnosť tejto investície formou výroby elektriny negarantuje,“ uviedol hovorca SPP Peter Bednár.

Výroba elektriny alebo dodávky tepla

Za problematickú označil SPP v súčasnom právnom rámci aj legislatívnu ochranu takejto investície. „Geotermálne zdroje boli vyňaté z banskej legislatívy a presunuté pod vodný zákon, ktorý neposkytuje dostatočnú ochranu pre investora,“ konštatoval hovorca.

Druhým variantom využitia geotermálneho zdroja je dodávka tepla pre domácnosti v Košiciach, čo si však vyžaduje značné dodatočné investície a dohodu viacerých partnerov. „Naša dcérska spoločnosť Geoterm Košice kontinuálne rokuje o viacerých možnostiach využitia tohto geotermálneho zdroja. V súčasnosti však nie sú žiadne rokovania v takej fáze, aby sme o nich mohli informovať,“ doplnil Bednár.

Na rozhraní obcí Ďurkov, Svinica, Bidovce a Olšovany, 18 kilometrov od Košíc, je jedna z najpriaznivejších geotermálnych zón na Slovensku. Tri prieskumné vrty tam vyhĺbili ešte koncom 90. rokov. Geotermálna voda v hĺbke okolo 3000 metrov má teplotu približne 136 stupňov Celzia. Dosiaľ však tento zdroj ostáva nevyužitý.

Snaha dokončiť projekt

SPP podľa jeho hovorcu vykonal v doterajšom vývoji projektu všetky potrebné kroky na to, aby bola investícia z inžinierskeho hľadiska pripravená. Na tempo postupu v projekte však mali vplyv uspokojivá ekonomická návratnosť a primeraná ochrana investície. „Pochopiteľne, máme záujem na tom, aby sa nám táto investícia vrátila. Našou snahou je dokončiť projekt tak, aby bol za každých okolností výhodný pre všetky zúčastnené strany – či už formou výroby elektriny alebo dodávky tepla,“ konštatoval Bednár.

Aktuálne boli otestované hydrodynamické a chemické parametre geotermálnych vrtov a geotermálnej vody v lokalite Svinica-Ďurkov pre účely simulácie reálnej prevádzky. Geotermálna elektráreň by mala mať elektrický výkon 3,5 MW a predpokladaná ročná dodávka elektriny do distribučnej siete je približne 23 000 MWh.

Tepláreň Košice (TEKO) na otázku o záujme využívania geotermálnej energie z oblasti Ďurkova pre vykurovanie mesta Košíc reagovala, že má rozpracované viaceré varianty rozvoja výrobných zdrojov. „Áno, zvažujeme aj možnosti využitia geotermálnej energie,“ uviedol pre predseda predstavenstva a generálny riaditeľ TEKO Ladislav Koch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM