Tradično netradičný recept: Jablkové lievance plnené mascarpone a mandľovou plnkou, FOTO
Máte radi lievance? V posledný deň v roku si môžete pripraviť aj tradičný recept na netradičný pôsob.
Ak ste sa ešte počas sviatočných dní neprejedli sladkého a dali by ste si niečo tradičné, ale zároveň originálne, máme pre vás jeden tip.
Pripravte si jablkové lievance so škoricou, s mascarpone a mandľovou plnkou, čatní zo sušených hrozienok a červeného vína. Tu je recept.
Potrebujeme: vajíčka, jablká, škoricu, hladkú a polohrubú múku, trochu masla na zjemnenie cesta. Na kvások droždie, mlieko a cukor. Na čatní sušené hrozienka, červené víno a med a na plnku mascarpone, mandľovú pastu, alebo marcipán. Nuž a na dozdobenie ešte slaný karamel, cukríky či ovocie.
Postup: Najprv si pripravíme kvások. Klasickým spôsobom zohrejeme mlieko, nadrobíme doň droždie, pridáme cukor a necháme podkysnúť. Očistené jabĺčka pokvapkáme pomarančovou šťavou, aby nezčerneli. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny, pomaly pridávame múku a maslo. Kvások premiešame, necháme podkysnúť a pečieme na masle dozlatista.
Príprava čatní tiež nie je zložitá. Červené víno a hrozienka dáme variť na mierny oheň a pridáme med. Musíme to variť dovtedy, kým nezhustne a nebude mať takzvanú lekvárovú konzistenciu.
Aranžovanie na tanieri je už na fantázii každého. Lievance dochutíme plnkou prelejeme čatní a dozdobíme napríklad ovocím.
Ako môže vyzerať tento sladký obed či dezert na tanieri nájdete v našej galérii.
Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.