Eva Mikulová Správy

Tradičný abovský vidiek spoznáte na náučnom chodníku. Meria desiatky kilometrov, FOTO

Turistické atrakcie medzi obcami Trstené pri Hornáde, Ždaňa, Skároš, Nižná a Vyšná Myšľa spája už niekoľko rokov náučný chodník.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný abovský vidiek spoznáte na náučnom chodníku. Meria desiatky kilometrov, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Region turizmus

Náučný chodník návštevníkom približuje podobu tradičného abovského vidieka. Originálna náučná trasa sa aj vďaka podpore Košického samosprávneho kraja premenila na ekomúzeum.

Ekoturistika je v súčasnosti žiadaná, moderná a navyše aj potrebná. Záujem návštevníkov si chcú takto udržať v občianskom združení CeiTV, ktoré sa angažuje v propagácii krás Slanských vrchov a regiónu Abova.

Náučný chodník Hornád – Milič, vznikol revitalizáciou a rozšírením toho pôvodného. Vhodným zakomponovaním moderných informačných prvkov je návšteva Horného Abova ešte atraktívnejšia.

Maľované mapy

Celková dĺžka chodníka je takmer 60 kilometrov a tvoria ho viaceré okruhy, ktoré dávajú možnosť plánovať a kombinovať rôzne trasy podľa ročného obdobia, zdatnosti aj záujmu turistov.

Na chodníku je osadených 6 drevených stojanov – v každej obci jeden. Stojany obsahujú maľované mapy a informácie o ekoturizme. Z ďalších 12 infotabúľ sa návštevníci dozvedia viac o prírodných a kultúrnych zaujímavostiach a ich ochrane.

„Ponúkať tradičné zážitky s modernými trendmi sa javí ako efektívny nástroj uplatňovania ekoturizmu v praxi. Aj preto náučný chodník Hornád – Milič prepojil najvýznamnejšie turistické zaujímavosti a služby v najjužnejšom subregióne Slanských vrchov a vytvorí komplexný produkt založený na princípoch ekoturizmu," vysvetlil Štefan Potočňák z občianskeho združenia CeiTV.

Tieto obce sa vďaka svojej výhodnej polohe môžu stať prímestskou rekreačnou oblasťou mesta Košice. „Ich priestor sa už dnes profiluje ako prirodzené kontaktné územie medzi košickou aglomeráciou a pôvodnou vidieckou krajinou Dolného Zemplína. Návštevníkom ponúka pestrú paletu neopozeraných miest a nových zážitkov spätých nielen s tokajským vinohradníctvom, ale i s pozorovaním prírody či vodnou turistikou a cykloturistikou. Rastúci záujem o vidiecky turizmus je pre nás príležitosťou podporiť a spropagovať aj také lokality európskeho významu, akými sú napríklad archeologické nálezisko v Nižnej Myšli či Vtáčí raj na Senianskych rybníkoch. Ekomúzeum Hornád – Milič má všetky predpoklady zaradiť sa medzi tieto jedinečné atraktivity,“ vysvetlila riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM