Eva Mikulová Správy

Tretia špeciálna trasa na Slovensku pre horské bicykle - flowtrail vznikla pri Košiciach, FOTO

Vznikla v Mestských lesoch Košice, v lokalite Bankov. Prvý flowtrail v kraji dostal názov Trail Davidoff II, má dĺžku 770 metrov a prevýšenie 83 metrov.

Ilustračný obrázok k článku Tretia špeciálna trasa na Slovensku pre horské bicykle  - flowtrail vznikla pri Košiciach, FOTO
10
Galéria
Zdroj: KSK

"Flowtraily sú vo svete veľmi populárne a vyhľadávané cykloturistické ciele, no na Slovensku sa doposiaľ nachádzali len dve takéto trasy. Sme preto radi, že sa nám podarilo zrealizovať tento projekt a rozšíriť cyklistickú infraštruktúru v kraji,“ uviedla Veronika Urbanovičová z občianskeho združenia KE.CY – košické cyklotrialy.

Minimum brzdenia

Flowtrail je určený pre horské bicykle, má špeciálne upravený povrch a kopíruje topografiu krajiny. Jednosmerný cyklochodník je doplnený o zábavné prvky ako klopené zákruty a vlny.

Navrhnutý je tak, aby si na ňom zajazdili začiatočníci, rodiny s deťmi aj skúsení jazdci. Umelo vytvorené vlny na cyklotrase umožňujú užiť si jazdu bez pedálovania s minimom brzdenia.

S výstavbou flowtrailu začalo občianske združenie v auguste, dokončený bol v polovici októbra. Realizácia cyklotrasy stála 16-tisíc eur, pričom polovicu nákladov financoval Košický samosprávny kraj.

Novovybudovaný trail v košických mestských lesoch je napojený na súčasné cyklotrasy v okolí Košíc.

Občianske združenie KE.CY plánuje v budúcnosti upraviť časť trailu s názvom „Hriešny“, ktorý vedie od chaty Hrešná smerom na Alpinku na spôsob flowtrailu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM