Eva Mikulová Správy

Tučniakom sa v košickej zoo darí. Vyliahli sa ďalšie mláďatá, FOTO

Štyri mláďatá tučniakov jednopásych sa v uplynulých dňoch vyliahli v košickej zoologickej záhrade.

Ilustračný obrázok k článku Tučniakom sa v košickej zoo darí. Vyliahli sa ďalšie mláďatá, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Tučniaky môžu návštevníci vidieť len v zoo v Košiciach a v posledných rokoch sa im u nás mimoriadne darí.

„Na svet ich priviedli štyri osvedčené páry, dva z nich tu odchovanej druhej generácie,“ informovala Eva Malešová zo zoo.

Košická zoo chová tučniaky dvanásty rok, od roku 2010 odchovali 40 mláďat. Takmer polovica sa stala základom chovu tučniakov v iných zoologických záhradách.

Ohrozený druh

Pred tromi rokmi skončili štyri jedince v poľskej zoo Krakow a ďalších 11 pred niekoľkými mesiacmi odcestovalo do Chorzówa pri Katoviciach. „V súčasnosti tvorí košický kŕdeľ tučniakov 18 jedincov, v ktorých sedem je z vlaňajšieho chovu a tri tučniaky, ktoré prišli na osvieženie krvi v máji z francúzskej zoo Beauval,“ dodala E. Malešová s tým, že medzi návštevníkmi sú tučniaky mimoriadne obľúbené.

Tučniaky jednopáse sú pozoruhodné svojím spôsobom plávania. Pod vodou mávajú krídlami, čo pripomína lietanie. Patria k zraniteľným druhom, vo svete sú zaradené do tretieho stupňa ohrozenia.

Ich počet vo voľnej prírode klesá najmä pre rybolov, klimatické zmeny i masívnu ťažbu guana – trusu, ktoré sa používa ako hnojivo.

Zoo Košice patrí v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad k úspešným chovateľom, od polovice roka 2018 koordinuje chov tučniakov jednopásych v ľudskej opatere v Európskej asociácii zoologických záhrad a akvárií – koordinátorom sa stal hlavný zoológ košickej zoo Patrik Pastorek.

„Základ záchranného programu vychádza z plemennej knihy, ktorá eviduje 2500 jedincov vo vyše 100 inštitúciách hlavne z Európy. Medzi členmi sú však aj inštitúcie z Ruska, Izraela, Singapuru a Spojené arabské emiráty. Veľmi dôležitá je aktualizácia plemennej knihy. Hlavným poslaním je koordinácia chovu tučniakov v zoologických záhradách a kvôli diverzite génov je to vytváranie odporúčaní na presuny,“ povedal.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM