Eva Mikulová Kultúra

Tureckí spisovatelia očarili košických čitateľov

Mesiac autorského čítania v LitParku má pred sebou ešte množstvo zaujímavých stretnutí so spisovateľmi. Nezabudnite, číta sa každý večer.

Ilustračný obrázok k článku Tureckí spisovatelia očarili košických čitateľov
5
Galéria
Zdroj: Knižnica pre mládež Košice

Medzinárodný festival Mesiac autorského čítania prebieha v piatich mestách Európy a každoročne návštevníkom, formou autorských čítaní, sprostredkúva informácie o dianí na domácej i zahraničnej literárnej scéne. Aktuálne, v ôsmom ročníku na Slovensku, ide o stretnutia so 62 autormi zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny a hosťujúceho Turecka, ktorí postupne navštívia Košice, aby sa tu osobne stretli s milovníkmi kníh.

Zaujímavé Turecko

Mesiac autorského čítania sa prehupol do svojej druhej tretiny. „A my už teraz môžeme konštatovať, že tento ročník bude veľmi vydarený. Samozrejme aj vďaka veľmi zaujímavým zástupcom hosťujúceho Turecka“, teší sa z priebehu akcie, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná. „Priznám, že sme sa tak trochu obávali, aký bude záujem verejnosti o tureckú literatúru.“ Tureckú tvorbu domáci čitateľ veľmi nepozná a ľudí zvykne okrem informácií o samotnom autorovi zaujímať aj politické, či sociálne dianie v danej krajine. A pokiaľ sa jedná o krajinu, o ktorej sa práve pomerne dosť hovorí, pýtajú sa ešte viac.

Podľa doterajšej vzorky autorov, s ktorou sme sa doteraz stretli, môžem konštatovať, že Turecko má výnimočných poetov, fundovaných prozaikov a navyše výborných rozprávačov. Vedia so šarmom a nadhľadom zareagovať na každú z položených otázok.

Čítania do 3. augusta

Spoločné večery plynú v príjemnej atmosfére, ktorú si ľudia vychutnávajú. Každé z čítaní im poodhalí niečo nové, niečo nečakané a preto je fajn, prísť aj na druhý deň a vypočuť si nasledujúceho hosťa. Čítania sú každý deň až do 3. augusta 2018, kedy festival skončí.

„Tak neváhajte a podvečerný čas od 18.00 do 20.00 hodiny si vždy vyhraďte na stretnutia s literatúrou. Ak náhodou, nemáte možnosť prísť k nám do LitParku osobne, môžete využiť možnosť sledovať nás online.“ Každá návšteva festivalového hosťa je vysielaná LIVE na facebookovej stránke Mesiac autorského čítania. Rovnako je možnosť vrátiť sa v čase a pozrieť si archivovaný záznam v podstate kedykoľvek.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM