Eva Mikulová Kultúra

Turecký ročník festivalu Mesiac autorského čítania mal obrovský úspech

Festival Mesiac autorského čítania sa skončil minulý týždeň a opäť bol veľmi silný. Počas 31 večerov sa návštevníci zoznámili s autormi aj ich dielami.

Ilustračný obrázok k článku Turecký ročník festivalu Mesiac autorského čítania mal obrovský úspech
Zdroj: Knižnica pre mládež Košice

„Všetko absorbovať za taký krátky čas, za jedinú hodinu s autorom, sa nedá“, zdôveruje sa na záver so svojimi pocitmi Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, za organizátora slovenskej časti festivalu. „Opakovane sa mi v mysli premieta nejeden zaujímavý výrok, poznámka, či hoci smutný výraz tváre, vyjadrujúci pocity našich hostí.“ Ročník skončil ale stále je nad čím rozmýšľať.

Ak by ste si chceli z neho niečo pripomenúť, ešte raz sa k niektorému večeru vrátiť, môžete. „Knižnica má všetky stretnutia zaznamenané a uverejnené na facebookovej stránke, Mesiac autorského čítania.“

Turecký most

Návštevníci festivalu sa presvedčili, že Turecko je krajinou mnohých vôní a tvárí. Pre našinca zostáva krajinou literárne neprebádanou. „Na knižnom trhu pomaly niet prekladov, čo je pre nás a našich čitateľov určite sklamaním. Za seba poviem, že z toho, čo sme si spoločne mohli prečítať, vypočuť, je v Turecku naozaj veľká koncentrácia vysoko kvalitných a rozmanitých literátov. Presvedčili nás o svojej otvorenosti, vzdelanosti a tiež odhodlanosti bojovať za lepší svet, tou najsilnejšou zbraňou, slovom.“ A jediným problémom tejto krajiny určite nie je iba postavenie žien a detí.

„Spisovatelia tu bojujú aj sami so sebou. Mnohí pod tlakom prostredia podľahnú autocenzúre, iní volia exil. Nič to na veci ale nemení, ich literatúra, rovnako krajina sú nádherné.“ Literárni nadšenci si na takýto adrenalínový mesiac autorských čítaní budú musieť počkať celý rok.

Zdroj: Knižnica pre mládež Košice
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM