Správy

U. S. Steel reaguje na ponuku Trnku: Postup predsedu KSK je neférový a urážajúci

Vedenie spoločnosti nazvalo medializované vyjadrenie Trnku za neprofesionálne a vyjadrilo nad ním mimoriadne znepokojenie, zároveň potvrdilo, že 'fabrika' nie je na predaj.

Ilustračný obrázok k článku U. S. Steel reaguje na ponuku Trnku: Postup predsedu KSK je neférový a urážajúci
7
Galéria
Zdroj: TASR

Košické oceliarne U. S. Steel sa v utorok 24. septembra ostro ohradili voči vyjadreniu predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku o ponuke KSK na odkúpenie tejto továrne za jedno euro.

Vedenie spoločnosti nazvalo medializované vyjadrenie Trnku za neprofesionálne a vyjadrilo nad ním mimoriadne znepokojenie, zároveň potvrdilo, že ‚fabrika‘ nie je na predaj.

Nie sú na predaj

„Postup pána predsedu Košického samosprávneho kraja hodnotíme ako neférový a urážajúci tak manažment U. S. Steel Košice, ako aj všetkých jej zamestnancov.“

„Chceme uistiť našich zamestnancov i verejnosť, že U. S. Steel Košice sa bude naďalej zameriavať na svoju podnikateľskú stratégiu, každodenný bezpečný výkon práce, ochranu nášho životného prostredia a na výrobu vysoko kvalitnej ocele pre našich zákazníkov,“ uvádza sa v stanovisku vedenia spoločnosti, ktoré poskytla manažérka pre vonkajšie vzťahy podniku Ľubomíra Šoltésová.

Podľa vyjadrenia Trnku z pondelka (23. 9.), dočasným vstupom do podniku chce KSK predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov.

„Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, zatiaľ neoficiálne sme ponúkli odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smedereve, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár,“ uviedol Trnka.

Ako dodal, košický manažment o predaji rozhodnúť nemôže, americké vedenie korporácie sa však bude touto ponukou zaoberať, keď bude doručená oficiálne.

Stretnutie inicioval župan

Podľa stanoviska oceliarní vedenia spoločnosti akceptovalo požiadavku predsedu KSK o stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v piatok 20. septembra.

Na ňom sa diskutovalo o témach, týkajúcich sa aktuálnej situácie v oceliarskom sektore. Hutnícka továreň v Košiciach, tak ako ďalší výrobcovia oceliarskych výrobkov v EÚ, musí čeliť neférovej konkurencii dovozcov z tretích krajín mimo EÚ, ktoré nie sú zaťažené nákladmi vyplývajúcimi z environmentálnej legislatívy EÚ.

Zástupcovia manažmentu deklarovali, že aj napriek neľahkej situácii na európskom i celosvetovom trhu s oceľou je U. S. Steel Košice aj naďalej schopný plniť kvalitatívne požiadavky svojich zákazníkov, dodávať im výrobky včas a napredovať v rámci svojej stratégie.

„Chceli sme a chceme veriť, že obsah diskusie a informácie, poskytnuté vedením spoločnosti, dostatočne ozrejmili predstaviteľovi kraja a ďalším prítomným aktuálne neférové podmienky na trhu v EÚ. O to viac sme boli prekvapení, keď v závere nášho stretnutia pán predseda Trnka verbálne prezentoval svoju ponuku, ktorá nie je opodstatnená a nie je založená na žiadnom reálnom základe. Vedenie U. S. Steel Košice deklarovalo, že táto fabrika nie je na predaj a o to viac je ťažko pochopiteľné, prečo sa pán predseda Trnka rozhodol komunikovať s médiami o téme, ktorá je absolútne irelevantná,“ konštatuje sa v stanovisku.

Podľa názoru vedenia oceliarní išlo len o politickú taktiku na pritiahnutie pozornosti v médiách.

„U. S. Steel Košice preferuje a uprednostňuje transparentný a férový prístup v rokovaniach a diskusiách so všetkými partnermi v oblasti podnikateľských aktivít, ako aj s predstaviteľmi štátu i lokálnych samospráv,“ vyhlásila spoločnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM