Eva Mikulová Samospráva

Úhyn vtákov na nových električkových zastávkach pobúril Košičanov

Vtáky narážajú do sklenených výplní na električkových zastávkach a umierajú. Mesto na problém upozornila všímavá Košičanka. Nalepia bezpečnostné nálepky.

Ilustračný obrázok k článku Úhyn vtákov na nových električkových zastávkach pobúril Košičanov
Zdroj: FB Monika Moricová

Všímavá Košičanka upozornila na tragický jav. Odfotila mŕtve vtáky, ktoré uhynuli po náraze do sklenených výplní ochranných zábradlí na zmodernizovanej električkovej trati. Viceprimátor mesta Martin Petruško sa začal o podnet zaujímať a chce problém vyriešiť čo najskôr.

Mesto zabezpečí nálepky

„Vieme kde a čo presne treba urobiť. Mesto zabezpečí nálepky so siluetami vtákov, ktoré slúžia na odplašenie živých operencov, a nalepíme ich všade tam, kde je to treba. A takto bude riešenie ozaj iba otázkou niekoľkých dní," vysvetlil riaditeľ úseku dopravy Dopravného podniku mesta Košice Roman Danko.

Pretože v tak veľkom množstve (cca 450 kusov) sú tieto nálepky u nás momentálne nedostupné, DPMK ich bude lepiť pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa.

K problému sa vyjadril aj Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie SK, ktorá trate v meste modernizuje. „Nikto nepredpokladal, že sa môžu v takých malých výškach vtáky zabiť. Keď sa robí projekt, odborníci sa vyjadrujú ohľadom sklenených výplní iba od určitej výšky. Keď je ale výplň vysoká meter desať? Sám som naozaj veľmi prekvapený že sa tam tie vtáčiky vôbec pozabíjali, s niečím takým sme sa v našej praxi stretli vôbec po prvý raz," skonštatoval.

Vtákov zachránia

Podľa odborných odporúčaní ornitológov, ako i na základe odbornej literatúry, budú zabezpečené nálepky so siluetami vtákov v UV spektre. Ide o priesvitné nálepky, ktoré sú v podstate pre človeka neviditeľné, ale operence ich vidia veľmi výrazne.

Navyše, nálepky nebudú nijako narúšať estetický vzhľad sklenených výplní.

„Nuž, nikto na to nemyslel, žiaľ stalo sa to. Chceme to riešiť lebo je treba to riešiť, a my to budeme riešiť promptne a rýchlo. Mne povedali, že sa liahnu mláďatká, a tie na rozdiel od dospelých jedincov nie sú ešte zorientované. Ale, vyriešime to, " dodal viceprimátor.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM