Eva Mikulová Správy

Unikátna štúdia priniesla zaujímavé výsledky. Viete aká je kolektívna imunita Košičanov?

Takmer dvojtýždňového testovania na protilátky po prekonaní ochorenia COVID - 19 sa zúčastnilo vyše 9-tisíc obyvateľov Košíc a okolia.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna štúdia priniesla zaujímavé výsledky. Viete aká je kolektívna imunita Košičanov?
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Na Slovensku sa jedine v Košiciach uskutočnila unikátna štúdia zameraná na zistenie protilátok po prekonaní ochorenia COvid-19 u nezaočkovanej populácie. Projekt realizovala Lekárska fakulta Univerzity P. J. Šafárika v spolupráci s mestom.

Veľmi zaujímavé výsledky prezentovala Monika Halánová z Lekárskej fakulty a infektológ Pavol Jarčuška.

Ako informovala M. Halánová počas 12 dní otestovali na prítomnosť protilátok po prekonaní ochorenia COVID-19 9 463 dobrovoľní­kov. „Zo začiatku bol o testovanie veľký záujem. Testovanie bolo zdarma, dobrovoľné a záujemcovia podpisovali informatívny súhlas. Deklarovali sme, že za 2 týždne vieme otestovať 10 – tisíc ľudí. Toto číslo možno bude i vyššie, pretože testovať budeme záujemcov z domovov sociálnych služieb.“

„Štúdia odhalila 25 percent ľudí s vytvorenými protilátkami na ochorenie COVID – 19 a z toho 12 percent mali získané protilátky ešte po prekonaní choroby v prvej vlne,“ hovorí M. Halánová.

Kolektívna imunita v Košiciach stúpa

Výsledky štúdie zhodnotil aj infektológ Pavol Jarčuška: „Do testovania sa nemohli zapojiť už zaočkovaní ľudia. Takže výsledok 25 percent protilátok je len u ľudí, ktorí ochorenie prekonali. Celkovo je na Slovensku už zaočkovaných aspoň prvou dávkou 25 percent občanov.“

„V Košiciach a okolí je zaočkovaných aspoň prvou dávkou asi 20 percent. To nám dáva optimisticky výsledok, že už máme 45 percent ľudí s protilátkami a tak sa pomaly vytvára kolektívna imunita,“ dodáva.

Pozitívne podľa jeho slov je i to, že napriek uvoľňovaniu opatrení sa už začína kolektívna imunita prejavovať. Dobrá však bude vtedy ak aspoň 75 percent populácie bude mať imunitu a u nových mutácii ešte viac.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM