Správy

Útoky na pomník na Námestí osloboditeľov: Zmizli aj päťcípe hviezdy, mesto pripravuje opravu

Košice pripravujú rekonštrukciu pomníka na Námestí osloboditeľov. Ten bol v minulosti terčom nájazdov vandalov, ktorých lákali najmä kovové symboly. Súčasťou projektu bude aj revitalizácia okolitej zelene.

Ilustračný obrázok k článku Útoky na pomník na Námestí osloboditeľov: Zmizli aj päťcípe hviezdy, mesto pripravuje opravu
Zdroj: TASR

Mesto Košice plánuje obnovu pomníka padlým sovietskym vojakom na Námestí osloboditeľov. Koľko peňazí pôjde na obnovu, zatiaľ nie je známe.

Čo opravia, ukáže až výskum

„Rozpočet bude známy až po spracovaní projektového riešenia, zatiaľ sme v štádiu predprojektovej prípravy. Výskum pamätníka ukáže, čo všetko je na ňom potrebné opravovať,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Martina Urik Viktorínová.

Vlani v decembri mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na architektonicko-pamiatkový výskum pomníka, víťaz ešte nebol vybraný. Predpokladaná hodnota zákazky bez DPH je 3550 eur. Zameranie skutkového stavu realizuje podľa informácií z magistrátu firma Hala Projekt, dokumentáciu má dodať do 31. januára. Architektonicko-pamiatkový výskum má byť ukončený do 90 dní odo dňa poskytnutia zamerania.

Národná kultúrna pamiatka

Vojenský pamätník so symbolickým cintorínom je venovaný pamiatke sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Košíc v januári 1945. Stavba stojí na námestí pri obchodnom centre a je národnou kultúrnou pamiatkou.

Práce budú zahŕňať obnovu pomníka v jeho autentickej podobe z rokov 1945–46 s doplnením chýbajúcich častí v jeho areáli, ako aj revitalizáciu okolitej zelene. V minulosti došlo často k poškodzovaniu pomníka vandalmi, zmizli tak napríklad symboly päťcípych hviezd na symbolických náhrobkoch či kovové symboly kosáka a kladiva na kamenných podstavcoch. Podľa magistrátu je v blízkosti kamera mestskej polície, ktorá zaberá aj tento priestor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM