Lenka Fedorová Rôzne Správy

Útulok Oáza v Bernátovciach: Počas mrazov pribudli desiatky bezdomovcov

Mrazivé počasie prinútilo ďalších bezdomovcov prijať pomocnú ruku v Útulku pre ľudí bez domova. Podľa kňaza a zároveň riaditeľa útulku sa ich tam nachádza už viac ako 200.

Ilustračný obrázok k článku Útulok Oáza v Bernátovciach: Počas mrazov pribudli desiatky bezdomovcov
Zdroj: TASR

Útulok pre ľudí bez domova v Bernátovciach pri Košiciach prichýlil počas mrazivého počasia v týchto dňoch ďalšie zhruba tri desiatky bezdomovcov. Nezisková organizácia Oáza – Nádej pre nový život zabezpečuje aj odvoz takýchto ľudí z ulíc, kde im hrozí zamrznutie, do svojho zariadenia.

„Máme k dispozícii auto, ktoré vyráža do terénu. 6. januára nám doviezli zhruba 10–13 nových ľudí, 7. januára v noci asi osem. Spolupracujeme aj s políciou, ktorá tiež niekedy takýchto ľudí privezie,“ uviedol riaditeľ zariadenia a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita.

Miesta na prichýlenie ľudí bez domova pred zimou je v zariadení zatiaľ dosť. V zálohe sú aj kontajnerové domy, poskytnuté vlani mestom. V útulku môžu bezdomovci dostať oblečenie a stravu, zostať v ňom môžu aj počas dňa.

Podľa riaditeľa by Oáza – Nádej pre nový život od prípadných darcov privítala palivo – drevo či palety na kúrenie, ako aj potraviny, oblečenia je zatiaľ dostatok.

Gombita skonštatoval, že celkový počet ľudí, ktorí využívajú útulok, je k dnešnému dňu určite vyšší ako 200.

Aj občania môžu oznámiť prípady ohrozených ľudí bez domova na telefónnych číslach 0903–517–150 alebo 0948–443–481. Nezisková organizácia zabezpečí ich odvoz, pokiaľ budú súhlasiť, do svojho centra.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM