Andrea Mesarčíková Rôzne

Už aj v Košiciach bude možné zaplatiť parkovné sms-správou

Košice sú po Prešove, Martine, Trenčíne a Bratislave ďalším slovenským mestom, kde bude možné zakúpiť si parkovací lístok prostredníctvom SMS-správy odoslanej z mobilného telefónu.

Od stredy 30. júna budú môcť vodiči v Košiciach pri parkovaní bez predchádzajúcej registrácie zaslať SMS v tvare KE(medzera)A1(med­zera)EČV parkujúceho vozidla na skrátené číslo 2200 a získať tak 60-minútový parkovací lístok za jedno euro. TASR informovala Katarína Jantošovičová z komunikačného referátu košického magistrátu.
„Výhodou spustenia platenia parkovného prostredníctvom SMS je komfort pre vodiča a to najmä rozšírenie súčasných možností zakúpenia parkovacích lístkov, ako aj jednoduchá platba i následná kontrola platby za parkovné,“ uviedol Štefan Rychnavský, námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice, ktorá tento systém zaviedla.
Elektronický parkovací lístok, ktorý dostane vodič v spätnej SMS-správe spoplatnenej len cenou výšky parkovného, bude slúžiť aj na preukázanie uhradenia parkovného kontrolným orgánom. Tým je Mestská polícia, ktorá je vybavená technológiou Personal digital assistant na kontrolu parkovného. Vodičovi bude 10 minút pred ukončením času parkovania zaslaná bezplatná notifikačná SMS s informáciou o ukončení času parkovného a o možnosti parkovné predĺžiť.
Tento systém uľahčí podľa Jantošovičovej úhradu parkovného v oblastiach bez parkovacích automatov, ale aj vodičom motocyklov. Výhodou systému je aj možnosť získať presné prehľady o výdavkoch za parkovanie a o vykonaných kontrolách zo strany polície.
Prevádzkovateľom, zodpovedným za zavedenie a chod systému, je obchodná spoločnosť SMMK, s.r.o. a súťažou vybratý dodávateľ firma A – SMS s.r.o., Bratislava.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM