Eva Mikulová Správy

V akej budove by mohol vzniknúť Rómsky dom a sídlo Romathanu?

Košický samosprávny kraj (KSK) plánuje zriadenie tzv. Rómskeho domu v nevyužívanej budove na Továrenskej ulici v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku V akej budove by mohol vzniknúť Rómsky dom a sídlo Romathanu?
Foto: Eva Mikulová

„Predpokladom pre budúcu realizáciu tohto projektu je presťahovanie, stabilizácia a začiatok riadnej divadelnej činnosti Divadla Romathan v nových priestoroch,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Staršia budova na Továrenskej číslo 3, ktorá má byť novým sídlom rómskeho divadla Romathan, je v súčasnosti prázdna a vyžaduje si rekonštrukciu.

KSK vyhlásil vlani verejné obstarávanie na sanáciu jej strechy, prihlásení uchádzači však nesplnili podmienky a obstarávanie bolo neúspešné.

„Košický samosprávny kraj vyhlási nové verejné obstarávanie na zhotoviteľa, ktorý zrekonštruuje túto budovu. Vzhľadom na to, že sa verejné obstarávanie bude opakovať, kraj sa rozhodol rozšíriť predmet rekonštrukcie. Opraviť by sa mala nielen strecha tejto budovy, ale aj priestory, v ktorých by malo divadlo fungovať,“ vysvetlila Terezková.

Rómsky dom by mal podľa nej slúžiť ako centrum uchovávania, prezentácie a zveľaďovania rómskej kultúry a autentického umenia. Ako multifunkčný priestor by poskytol možnosti na prezentáciu divadla, galérie, múzea aj vzdelávanie v oblasti rómskej hudby a tanca.

Profesionálne Divadlo Romathan, ktorého zriaďovateľom je kraj, dlhodobo pôsobí v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici. Budova na Továrenskej v minulosti slúžila na školské účely ako prevádzka odborného výcviku a praxe.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM