Správy

V areáli polikliniky v Moldave nad Bodvou pribudne do konca roka nové parkovisko

Spolu 50 parkovacích miest má pribudnúť v areáli polikliniky v Moldave nad Bodvou. Práce na výstavbe parkoviska sa začali v uplynulých dňoch.

Ilustračný obrázok k článku V areáli polikliniky v Moldave nad Bodvou pribudne do konca roka nové parkovisko
Zdroj: pixabay

Ako za mestský úrad uviedla Jana Kovácsová, vzhľadom na spôsob odvádzania vody zo spevnených plôch ide o takzvané zelené riešenie.

Zobrali úver

Celkové náklady na realizáciu parkoviska predstavujú okolo 124.000 eur. Hradené budú z úveru, ktoré si mesto vzalo aj na tento účel. Práce plánujú ukončiť do konca tohto roka.

Parkovisko na ulici Československej armády sa podľa nej realizuje v súlade s územným plánom a s parkovacou politikou mesta. „Postupne sa monitorujú plochy s najväčšou koncentráciou zaparkovaných áut a následne sa každoročne postupne realizuje výstavba parkovísk. K výberu práve tejto plochy došlo jednak z dôvodu narastajúcej koncentrácie áut, nakoľko sa v blízkosti tejto lokality nachádza poliklinika, úrad práce, školy a škôlky. Ďalšou skutočnosťou, ktorá urýchlila výber práve tejto lokality je výstavba cirkevného školského centra za poliklinikou a zvýšená intenzita dopravy z dôvodu prebiehajúcich stavebných prác,“ uviedol primátor mesta Slavomír Borovský.

Aj keď ide o oplotený areál, parkovisko sa stavia na mestskom pozemku a bude určené pre verejnosť. O tom, či bude alebo nebude spoplatnené, ešte nerozhodli. „Po dôkladnom zvážení všetkých riešení týkajúcich sa parkovania v meste o tom rozhodnú poslanci," povedala Kovácsová.

Zelené riešenie

Prípravné práce na výstavbu trvali dlhšie pre zložitosť, keďže pri výstavbe uprednostnili ekologické riešenie. Voda zo spevnených plôch parkoviska sa nebude odvádzať do kanalizácie, ale do akumulačnej nádrže.

„Odtiaľ očistená prejde do vsakovacieho objektu, a preto k stavebnému povoleniu bolo potrebné uskutočniť aj hydrogeologický výskum. Týmto ‚zeleným‘ riešením nedochádza k nadmernému vysušovaniu krajiny a udržiavala sa mikroklíma v danej lokalite,“ vysvetlila Kovácsová.

Pripomenula tiež, že v roku 2017 boli takto vystavané parkoviská s kapacitou 26 státí na ulici Severnej za 55.000 eur vrátane sadových úprav a v októbri tohto roku odovzdali novú príjazdovú cestu a parkovisko pre 13 áut v medzibloku Krátkej ulice za 83.000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM