Eva Mikulová Správy Samospráva

V areáli stanice Mestskej polície Juh zriadia dočasný útulok pre túlavé zvieratá

Mesto Košice plánuje do 1. novembra zrekonštruovať z vlastných zdrojov budovu v areáli stanice Mestskej polície Juh na Jarmočnej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V areáli stanice Mestskej polície Juh zriadia dočasný útulok pre túlavé zvieratá
Zdroj: Útulok UVP Košice

Projekt bol v štvrtok 3. októbra predstavený aj obyvateľom, starostovi a poslancom mestskej časti Košice Juh. Išlo o prvé informatívne stretnutie, v pláne je aj ďalšie po dokončení komplexného projektu. Informuje mesto na svojej stránke.

Dočasná karanténna stanica

Dočasná karanténnu stanica by mala byť v priestoroch, v ktorých bol doposiaľ sklad Arcidiecéznej charity. Tie sa rozdelia na päť častí, v ktorých budú koterce pre psy, oddelená miestnosť pre mačky a veľkokapacitné chladiarenské zariadenie na uhynuté zvieratá.

Bude tam aj veterinárna ambulancia a sklad náradia a krmiva pre odchytené zvieratá.

V hale je k dispozícii voda, elektrina aj kanalizácia. Vo vnútri ju ešte bude potrebné zatepliť, zvukovo izolovať a zabezpečiť strojové vetranie ako aj presvietenie objektu umelým a prirodzeným svetlom.

Rýchla prestavba

“O štyri týždne skončí zmluva medzi súčasným prevádzkovateľom karanténnej stanice a asanačnej služby doktorom Králom a mestom Košice. Sám nám povedal, že už ďalej túto službu nebude prevádzkovať. Museli sme ísť vlastnou cestou. Viem, že nemáme veľa času, no v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice chceme urobiť všetko preto, aby sme to priestory dočasného útulku stihli dokončiť ešte tento mesiac. Chceme, aby prestavba tohto objektu bola čo najlacnejšia. Čakáme na dokončenie projektu, potom sa dozvieme, koľko budú predstavovať celkové finančné náklady,” uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Celková plocha dočasnej karanténnej stanice by mala dosiahnuť 200 m2. Malo by byť v nej dvadsať kotercov pre zvieratá. Keďže vyhláška presne nehovorí o ich veľkosti, prebiehajú k tomu konzultácie s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou.

Odchyt zvierat má fungovať 24 hodín denne a budú ho zabezpečovať špeciálne vyškolení príslušníci Mestskej polície.

Obyvatelia budú môcť od 1. novembra nahlasovať žiadosti o odchyt túlavého zvieraťa, resp. informovať o náleze mŕtveho zvieraťa na nepretržitom dispečingu Mestskej polície na telefónnom čísle 159.

Navrhované dočasné riešenie bude aktuálne až do doby, kým mesto nevytvorí podmienky na prevádzkovanie karanténnej stanice pri útulku Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov v Haniske.

Projekt by mal byť hotový v priebehu dvoch rokov. Mesto naň plánuje vyčleniť finančné prostriedky v rámci budúcoročného rozpočtu.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM