Eva Mikulová Rôzne

Učiť sa o prírode priamo v lese je super. V Čermeli - Hlinnom opäť otvorili úspešnú Lesnú školu

Lesná škola je zameraná na organizovanie pravidelných zážitkových a poznávacích aktivít v rámci lesnej pedagogiky v prekrásnom lesnom prostredí.

Ilustračný obrázok k článku Učiť sa o prírode priamo v lese je super. V Čermeli - Hlinnom opäť otvorili úspešnú Lesnú školu
5
Galéria
Zdroj: Mestské lesy Košice

Na otvorení jarnej pravidelnej prevádzky sa zúčastnilo aj 45 žiakov základnej školy na Družicovej ulici v Košiciach, ktoré si overili svoju šikovnosť aj vedomosti.

Cieľom podujatia bolo prezentovať plánované pravidelné aktivity environmentálneho vzdelávania v rámci lesnej školy v tomto roku, ktorých cieľom je prispieť k formovaniu pozitívneho vzťahu mládeže a verejnosti k prírode a k lesnému prostrediu.

Učenie v lese

„Na lesnú pedagogiku – ako ‚učenie o lese v lese‘, kladieme veľký dôraz. Dlhodobo vnímame silnejúci dopyt, najmä školskej mládeže a učiteľov, po týchto aktivitách priamo v lese. Chceli sme tomu vyhovieť a postupne sme budovali a zariaďovali areál lesnej školy z vlastných aj nenávratných zdrojov projektu Forbest v rámci slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce Interreg SK-HU,“ uviedol riaditeľ Mestských lesov Košice František Beli.

Prácu lesníkov a význam lesa pre spoločnosť v rámci lesnej pedagogiky prezentujú mestskí lesníci aj dospelým. Na podobných stretnutiach sa zúčastnili už zamestnanci viacerých organizácií a inštitúcií z Košíc. V rámci Mesiaca lesov ho vlani absolvovalo 25 seniorov zo Základnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska na Sídlisku Dargovských hrdinov. Tento rok ich prišlo 39.

„Pochvaľovali si súťaže a kvízy o lesoch a prírode, zastrieľali si zo vzduchovky aj z luku. S košickými lesníkmi sme sa dohodli, že ešte v tomto roku v októbri, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, zorganizujú pre našich seniorov besedu o živote v lese a práci lesníkov,“ povedala predsedníčka organizácie Margita Richtáriková.

Lesnú školu v Čermeľskom údolí v lokalite Hlinné otvorili vlani v apríli. Ide o prvé centrum lesnej pedagogiky a environmentálnej výchovy v košickom lesoparku, ktoré slúži širokej verejnosti.

Areál lesnej školy je vzdialený približne päť kilometrov od rekreačnej oblasti Alpinka.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM