Eva Mikulová Komunálne voľby

V kauze údajného zneužívania prehovorila aj Polačeková: Nechcem byť súčasťou predvolebného boja

Manželka kandidáta na primátora J. Polačeka otvorene hovorí, že má strach o syna, ktorého podľa jej slov zatiahol do politického boja jej manžel. Prinášame aj reakciu Jaroslava Polačeka.

Ilustračný obrázok k článku V kauze údajného zneužívania prehovorila aj Polačeková: Nechcem byť súčasťou predvolebného boja
Foto: Eva Mikulová

Pani Júlia Polačeková oslovila našu redakciu s tým, že už niekoľko týždňov pociťuje psychický tlak na svoju osobu a vyhrážky najmä na sociálnych sieťach od priaznivcov jej manžela a je zaťahovaná do predvolebného boja s ktorým nechce mať nič spoločné. S manželom nežije v spoločnej domácnosti už od októbra 2017.

Polaček na syna poberá rodinné prídavky

Manželia Polačekovci sú momentálne v rozvodovom konaní. J. Polačeková sa odsťahovala aj so synom k rodičom do Prešova už v októbri 2017 a žiadosť o rozvod podal Polaček. „Na rozvod sa už asi dlhšie pripravoval,“ dodáva. Rodinné prídavky na syna, podľa jej slov, vo výške 23,68 EUR naďalej poberá Polaček. „Aby si znížil dane,“ vysvetľuje J. Polačeková. Manželke platí výživné vo výške 40 Eur mesačne. „To znamená, že z 23,68 Eur z toho sú prídavky a on dáva 16,32 eur zo svojho. Boli mesiace, keď nedal nič. Pred rozvodovým konaním však zaslal veľkodušne 200 Eur,“ tvrdí. Okrem tohto príjmu, poberá J. Polačeková ešte materský príspevok vo výške 214,70 EUR, keďže je so synom stále na materskej.

„V posledných dňoch sme sa so synom stali obeťou politického boja, ktorý rozpútal Polaček sám. Zaniká tu však skutková podstata veci, ktorou je sexuálne zneužívanie. Je na zamyslenie, že sa v centre mediálnej pozornosti ocitá podozrivý ako nevinný hrdina s podporou médií,“ uviedla Polačeková.

Matka bojuje za svoje dieťa

Polačeková síce nepovažuje za vhodnú ani medializáciu prípadu, ako však hovorí, nemá na výber, keďže synov otec J. Polaček zatiahol vlastné dieťa do predvolebnej kampane. „Myslíte si, že mi je ako matke príjemné vodiť dieťa za psychológmi? Bezdôvodne by som tak nekonala.“

„Som matka, ktorá bojuje za svoje dieťa. Podľa rozhodnutia prešovského súdu s najväčšou pravdepodobnosťou skončí dieťa v rukách otca podozrivého zo sexuálneho zneužívania. Zdá sa, že na Slovensku je toto bežná prax. Správy detského psychológa prešovské súdy odignorovali v plnom znení, rozhodovali na základe napadnutého posudku.“

J. Polačeková má o syna strach. „Od februára 2018 tento štát neposkytol synovi žiadnu ochranu. Ako matka nedovolím, aby dieťaťu bolo naďalej ubližované. Je alarmujúce, že miesto podozrivého zo sexuálneho obťažovania maloletého sa tu kriminalizuje matka.“

Krajský súd v Prešove rozhodol, že syna musí každý druhý víkend odovzdať otcovi. Zatiaľ tak neurobila. Dieťa má byť u otca aj počas volebného víkendu.

„V rámci neodkladných opatrení sa už nemám kam odvolať, lebo zákon mi to neumožňuje. Rozhodnutie Krajského súdu v Prešove je konečné a odvolanie na Najvyšší či Ústavný súd by bolo neopodstatnené. To však neznamená, že sa vo veci už rozhodlo. V trestnoprávnej rovine stále rozhoduje Krajská prokuratúra v Košiciach, nariadené je nové, rozšírené súdnoznalecké dokazovanie, v merite veci bude rozhodovať Okresný súd Košice I a hodnovernosť súdnoznaleckého posudku preveruje Ministerstvo spravodlivosti,“ dodáva Polačeková.

K celej kauze sme oslovili aj Jaroslava Polačeka. Ten nám poskytol stanovisko, ktoré uverejňujeme v celom znení:

Vyjadrenie Jaroslava Polačeka:

Opakovane som sa vyjadroval k tomu, že môj syn nesmie byť predmetnom predvolebnej kampane. Bez ohľadu na to, z akých zdrojov získavajú médiá informácie, ktoré sa týkajú súkromia môjho syna, zodpovednosti za zverejnenie týchto údajov a za neoprávnený zásah do práva na ochranu osobnosti maloletého dieťaťa sa nemôžu zbaviť. 

Opakovaným zverejňovaním informácií týkajúcich sa  najintímnejších stránok života môjho syna, pranierujú nie mňa, ale predhadzujú verejnosti moje 4-ročné dieťa.

Našťastie, verejnosť pochopila, že zneužívanie malého dieťaťa na politický boj je za hranicou toho, čo je v civilizovanej spoločnosti prípustné. Preto sa nevyjadrím k žiadnym ďalším obvineniam mojej manželky. Okrem iného podľa mojich informácií príslušné súdy už spracovali predbežné opatrenia týkajúce sa zákazu informovania médií vo veci môjho syna mojou manželkou ako aj ďalšími osobami.  

Veci, ktoré sa týkajú nášho syna sa nevyriešia ani v novinách, ani na internetových portáloch, ani na sociálnych sieťach. Moja manželka to veľmi dobre vie, a ak napriek tomu znovu a znovu oslovuje médiá, koná v záujme kohokoľvek iného, len nie nášho syna.

  Ja som urobil všetky opatrenia na to, aby som svojho syna v tejto štvanici ochránil. Zároveň dávam do Vašej pozornosti ust. § 6 ods. 4 zákona č. 22/2004 Z. z., z ktorého vyplýva, že aj internetové portály zodpovedajú za poskytnutý obsah v prípade, že vedia o protiprávnom obsahu informácií.

Vaša redakcia nepochybne vie, že informácie, ku ktorým žiada zaujať stanovisko, sú informáciami, ktoré sa výsostne týkajú súkromia môjho syna, a že zverejňovanie takýchto informácií je protiprávnym zásahom do práva na ochranu osobnosti môjho syna, ktoré mu vyplýva nielen z právnych predpisov Slovenskej republiky, ale aj z Dohovoru o právach dieťaťa a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.   Nemienim si s manželkou cez médiá ani riešiť výšku výživného, či mojich príspevkov na syna. Táto vec patrí do právomoci súdu, ktorý o nej koná. To sa týka aj údajných tvrdení manželky, vzťahujúcich sa k uplatňovaniu daňových úľav.

Moje majetkové pomery sú pod drobnohľadom verejnosti a boli poskytnuté všetkým médiám. Neurobím z našich rodičovských a manželských vzťahov predstavenie pre verejnosť, nech sa o to manželka akokoľvek snaží a nech sú jej motívy prípadne vášho média motívy akékoľvek.       

Za rok 2018 daňové vyúčtovanie za moje celkové príjmy budem robiť v marci 2019. Teda ako som mohol znížiť dane za rok 2018 netuším. v roku 2017 sme žili s manželkou spolu. Mimochodom, manželka ma nikdy nekontaktovala so žiadnou prosbou, požiadavkou či informáciou ohľadne prídavkov.

Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM