Kultúra

V Kine Úsmev chcú obnoviť druhú kinosálu, pomôcť má zbierka

Obnovené košické Kino Úsmev by sa malo popri veľkej premietacej sály rozšíriť aj o druhú kinosálu - Kino Impulz.

Ilustračný obrázok k článku V Kine Úsmev chcú obnoviť druhú kinosálu, pomôcť má zbierka
Zdroj: TASR

Zrekonštruovať sa ju rozhodli nadšenci filmového umenia zo združenia Cinefil. Náklady na investíciu sú približne 30-tisíc eur, dve tretiny tvorí vlastný vklad združenia, zvyšných 10-tisíc eur by chceli dofinancovať v pondelok spustenou verejnou zbierkou. Za Kino Úsmev o tom informovala Nina Šilanová.

Sála nestačí

Kino na Kasárenskom námestí ponúka od júna 2016 výber z filmovej produkcie, premiéry s tvorcami, prednášky, diskusie, čítania, koncerty či výstavy. Disponuje 300-miestnou sálou, ktorá však podľa prevádzkovateľov pre potreby kina v 21. storočí nestačí.

„Rôznorodosť programu, pravidelné premietania klubových a artových titulov, možnosť premietať študentské filmy a experimentálnejšie formáty, to všetko si žiada ešte jednu sálu, ktorá umožní poskytovať v Úsmeve bohatší program a zabezpečiť väčšiu finančnú udržateľnosť mestského kina a jeho schopnosť prežiť v konkurencii multiplexov. Nemalé náklady na chod, údržbu a opravy sto rokov starej budovy čiastočne financujú príjmy z kaviarne kina, investíciu do novej infraštruktúry však nedokážu pokryť,“ informovala Šilanová.

Zašlá sláva

Crowdfundingová kampaň na projekt sa spúšťa na portáli hithit.com a za svoj finančný príspevok môže darca získať zaujímavú odmenu.

„Impulz bola kedysi malá, dvadsaťmiestna ‚videosála‘ v Kine Úsmev, ktorej červené sedačky a umelé kvety na prekvapivo bielych stenách si ešte možno mnohí pamätajú. Uvádzačky v rovnošate vám pred filmom doniesli čaj či kávu zadarmo, premietali sa rôzne béčkové filmy. V roku 2016, keď združenie Cinefil prevzalo budovu kina, kinosála Impulzu bola už len miestnosť bez využiteľného vybavenia,“ priblížil situáciu riaditeľ Kina Úsmev Lukáš Berberich.

Filmoví nadšenci podľa neho chcú kinu Impulz prinavrátiť pôvodnú funkciu a obnoviť jeho zašlú slávu. Na pomoc si opäť prizvali architektonické štúdio zerozero, s ktorým spolupracovali už na znovuotvorení Kina Úsmev s originálnym vzhľadom fasády.

Architekti vytvorili návrh novej sály s kapacitou 20 miest na sedenie, s pohodlnými sedačkami, moderným technologickým vybavením a „vesmírnymi“ stenami.

„Steny budú perforované a podsvietené, takže budú predstavovať pulzujúceho živočícha, samotné čierne srdce Kina Úsmev. Veríme, že našim divákom poskytneme ešte väčší komfort a intenzívnejšie filmové zážitky,“ doplnil Berberich.

Občianske združenie Cinefil po dohode s magistrátom prevádzkuje toto posledné kamenné kino v centre mesta. Zaviazalo sa ho zrekonštruovať a premeniť na plánované Centrum audiovizuálnej kultúry. V júni 2016 sa v Kine Úsmev spustila denná prevádzka s rekonštruovanou kaviarňou a digitalizovanou kinosálou.

Ilustračné foto, archív TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM