Alexandra Kolínská Správy Správy

V Košiciach bude Medzinárodný veľtrh vzdelávania: Predstaví sa tu až 80 škôl a univerzít

V metropole východu bude opäť rušno. Dôvodom je deviaty ročník Medzinárodného veľtrhu vzdelávania Proeduco 2015, ktorý patrí medzi najväčšie podujatia svojho druhu na Slovensku. Na veľtrhu sa zúčastní 80 škôl a univerzít nielen zo Slovenska. Pozrite, čo všetko nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach bude Medzinárodný veľtrh vzdelávania: Predstaví sa tu až 80 škôl a univerzít
Zdroj: TASR

Medzinárodný veľtrh vzdelávania Proeduco, ktorý sa v dňoch 24. – 26. novembra 2015 uskutoční v Košiciach už po 9. krát, patrí k najväčším podujatím tohto druhu na Slovensku. Svojim konceptom, keď na jednom mieste predstavuje programy pre stredoškolské, vysokoškolské, postgraduálne i mimoškolské vzdelávanie, je však u nás ojedinelý.

„To, že výber budúceho povolania je dnes vo veľkej miere otázkou výberu správnej školy, opakujú učitelia i experti s rôznych oblastí nášho života v poslednom čase veľmi intenzívne. Zmeny a transformácie, po ktorých mnohí odborníci dlhodobo volajú, sa odrážali i pri vzniku projektu Proeduco v roku 2007,“ uviedla Michala Lukáčová Koniarová z projektu Proeduco.

Marketing stredných škôl sa skvalitňuje

Deviaty ročník Proeduco sa v etape príprav stretáva so živým záujmom byť súčasťou tohto diania. Široká paleta stredných škôl pôsobiacich na území Košického a Prešovského kraja osloví návštevníkov veľtrhu svojimi profilmi a študijnými programami. Treba konštatovať, že úroveň samotných prezentácií stredných škôl zaznamenala na tomto veľtrhu od jeho prvého ročníka skutočne výrazný skok v kvalite. Okrem moderných technológií, ktoré sa stali súčasťou vyučovania, to organizátori

„Proeduco pripisujú i zvyšujúcim sa dôrazom jednotlivým škôl na kvalitu vlastného marketingu. Ten akoby pred pár rokmi pre vzdelávacie inštitúcie existoval iba v slovníkoch. A práve transformácia marketingu v oblasti prezentácie vzdelávania a programov jednotlivých škôl bola jednou z kľúčových ambícií organizátorov Proeduco pri jeho vzniku,“ povedala.

Proeduco bus

O tom, že počas troch dní trvania veľtrhu je potrebné umožniť jeho návštevu čo najširšiemu spektru mladých ľudí niet pochýb. Precízne harmonogramy optimalizujú počet študentov v priestoroch veľtrhu tak, aby sa jeho priebeh odvíjal v čo možno najpravidelnejšom rytme. Organizátori myslia i na mladých ľudí v menších, dopravne horšie dostupných mestách a obciach a od počiatku rozvíjajú službu Proeduco bus. Vďaka nej sa v špeciálne vypravovaných autobusoch do Košíc dostanú i žiaci z okrajových častí regiónu.

Dvadsať univerzít na jednom mieste

„O tom, že plná medzinárodná integrácia Slovenska a odstraňovanie prekážok v ceste za vzdelaním je dnes samozrejmosťou svedčí i prítomnosť viacerých zahraničných univerzít alebo špecializovaných agentúr, ktoré sa vzdelávaniu v zahraničí venujú. Tieto inštitúcie sú na Proeduco doplnené takmer celým spektrom slovenských vysokých škôl a univerzít, ktoré sa do Košíc opakovane vracajú, aby tu hľadali svojich budúcich študentov,“ informovala Lukáčová.

IT Valley predstaví nové projekty

Program veľtrhu sa každoročne odohráva i mimo samotných stánkov jednotlivých vystavovateľov. Centrálne pódium dáva cyklický priestor osloviť návštevníkov i z tohto miesta a hneď niekoľko workshopov sa pripravuje i v ďalších priestoroch Spoločenského pavilónu Košice, kde sa veľtrh už pravidelne koná. V metropole východu sa pevne udomácnili viaceré IT firmy pôsobiace aj v spoločnom združení IT Valley. Práve predstavenie nových programov tohto združenia, bude jednou z tém, ktoré na pôde Proeduco budú v tomto roku rezonovať.

Program a čísla Proeduco 2015

V pódiovom programe aktuálneho ročníka veľtrhu je popri už tradičných prezentáciách študijných programov vysokých škôl a univerzít pripravených aj niekoľko motivačných príbehov úspešných mladých ľudí na Slovensku a v zahraničí, ale aj inšpiratívne prezentácie úspešných start-up projektovzo Slovenska. Novinkou v tomto roku bude nepretržité profesionálne individuálne kariérové poradenstvo zamerané na pomoc a motiváciu pri výbere správneho povolania študujúcej mládeže.

„Proeduco 2015 prinesie do Košíc viac ako 25 hodín pódiových prezentácií a workshopov v sprievodnom programe, na ploche veľtrhu sa bude prezentovať takmer 80 vystavovateľov z Čiech a zo Slovenska od strednej školy, cez vysokú školu po pracovné príležitosti a vzdelávanie popri zamestnaní. Očakávaných je viac ako osem tisíc unikátnych návštevníkov počas troch dní,“ doplnila na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM