Veronika Hunyadiová Správy

V Košiciach budú jazdiť autobusy z Michaloviec. Požičal si ich dopravný podnik

Kritickú situácia s autobusmi v košickej MHD majú vyriešiť zapožičané autobusy.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach budú jazdiť autobusy z Michaloviec. Požičal si ich dopravný podnik
Zdroj: Dnes24.sk

Kvôli poruchám autobusov denne nepremávajú desiatky spojov košickej MHD. S cieľom zmierniť problémy vo verejnej doprave mesto minulý týždeň avizovalo, že si chce požičať autobusy od partnerských miest.

Autobusy z Michaloviec

„Ešte pred niekoľkými týždňami sme sa obrátili na partnerské mestá s požiadavkou na dočasné zapožičanie vozidiel MHD do času, kým dorazia prvé nové autobusy, ktoré máme objednané. V súčasnosti máme na stole tri ponuky, ktoré vyhodnocujeme,“ uviedol minulý týždeň magistrát.

Košiciam podajú pomocnú ruku Michalovce. Ako vyplýva z nájomnej zmluvy zverejnenej na stránke dopravného podniku mesta Košice (DPMK), spoločnosť DZS – M.K. Trans, ktorá v Michalovciach prevádzkuje MHD, zapožičia Košiciam štyri vozidlá.

Konkrétne pôjde o tri mestské trojdverové autobusy a jeden dvojdverový prímestský autobus.

Na nové si počkáme

Výška nájomného bude určená podľa najazdených kilometrov. Pri troch mestských autobusoch zaplatí DPMK michalvoskému dopravcovi za každý najazdený kilometer 0,85 eur. Pri prímestskom autobuse to bude 0,75 eur. V cene nájmu sú zahrnuté aj náklady na povinné zmluvné poistenie vozidiel. Dopravný podnik uzavrel nájomnú zmluvu na dobu určitú do 31. decembra 2021.

Dopravný podnik a mesto Košice veria, že sa situácia vo verejnej doprave zlepší po dodaní nových vozidiel. Prvé majú do Košíc prísť do polovice novembra, kedy do vozového parku pribudne 15 autobusov. Ďalších 21 kusov kĺbových autobusov má potom pribudnúť od januára do marca 2022.

Pre poruchy a nevyhnutné servisné úkony je denne odstavená štvrtina vozového parku DPMK. Kvôli katastrofálnej situácii dopravný podnik ešte 21. septembra informoval o zrušení celkovo 120 spojov na rôznych linkách. Opatrenie platí až do odvolania.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM