Správy

V Košiciach na ľudí čaká nádherný pohľad: Tisíce motýľov z trópov, FOTO

Tak tomu sa povie naozaj veľmi pekný pohľad. V metropole východu môžete vidieť približne 3000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z trópov.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach na ľudí čaká nádherný pohľad: Tisíce motýľov z trópov, FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach môžu návštevníci v rámci výstavy Motýle exotických trópov vidieť približne 3000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie.

Rôzna doba liahnutia

„Tak ako každý rok zabezpečujeme priebežný prísun nových kukiel. Podstatná časť pochádza z chovnej stanice, ktorá má svoje pracoviská po celom svete. Sú to naši anglickí partneri, ale podarilo sa nám nadviazať kontakt aj priamo s chovateľom z Kostariky a ten nás zásobuje teraz výnimočnými druhmi, ktoré bolo ťažké predtým pozháňať v dostatočnom počte. Takže v podstate každý týždeň pribudnú ďalšie motýle, priebežne sa liahnu. Zistili sme, že za dobu, kedy spolupracujeme s našimi dodávateľmi, už máme odskúšaných takmer 200 druhov,“ uviedol vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Robert Gregorek.

,,Najväčšie z motýľov, ktorých rozpätie krídel môže dosahovať až 28 centimetrov, čakali na svoj deň v skleníku už s týždenným predstihom. Ich život je v tom najkrajšom štádiu existencie veľmi krátky a možnosť vidieť takýto exemplár je ohraničená maximálne troma dňami,“ doplnil Gregorek.

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhú dobu v závislosti od druhu a podmienok prostredia. Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých jedincov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo.

Novinka na výstave

„Pre krásne motýle z amerických trópov sme pripravili nové živné rastliny a dúfame, že sa im zapáčia a pochutia si na nich. Príslušníci rodu Heliconius majú v obľube popínavé mučenky, mohutné motýle rodu Caligo vyhľadávajú banány alebo kany a jeden z veľmi pekných druhov vidlochvostov sa špecializuje pri kladení svojich vajíčok na citrusy,“ vysvetlil Gregorek.

Novinkou je rozšírený prehľad fotografií motýľov s ich presnými názvami. Nechýbajú tradičné preparované motýle a chrobáky zapožičané na výstavu od dlhoročného spolupracovníka a cestovateľa Michala Zachara.

„Počas výstavy je pripravená aj sprievodná akcia vo forme fotosúťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa a druhý ročník výtvarnej súťaže Motýlia krása pre základné umelecké školy,“ dodal poverený výkonom funkcie riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi. Motýlia šou v tropickom skleníku Viktória je prístupná do 30. júna v čase od 9:00 do 17:00 hod.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

To je ale paráda: Takéto krásne motýle môžete vidieť v metropole východu!
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM