Správy

V Košiciach posvätili nový kostol: Symbolicky je prepojený s mestom i Dómom sv. Alžbety

Nový kostol stavali 17 rokov. Umiestnený je pri vstupe na sídlisko, blízko pešej zóny, odkiaľ je aj hlavný vstup.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach posvätili nový kostol: Symbolicky je prepojený s mestom i Dómom sv. Alžbety
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Rímskokatolícki veriaci v košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko Ťahanovce majú nový kostol. Jeho súčasťou sú aj pastoračné priestory a farská budova. Ako povedal hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian, výstavba prebiehala v rôznych etapách a podľa finančných možností farností i ďalších okolností vyše 17 rokov. Kostol sv. Dominika Savia vysvätili uplynulú nedeľu (8. 5.).

Symbolické prepojenie

Umiestnený je pri vstupe na sídlisko, blízko pešej zóny, odkiaľ je aj hlavný vstup. „Je orientovaný na košickú katedrálu, preto hlavná os nového kostola smeruje na jej vežu, čím autori projektu symbolicky vyjadrili duchovné prepojenie s mestom i Dómom sv. Alžbety,“ uviedol.

Rímskokatolícka farnosť tu vznikla 1. júla 1995, ešte predtým sa na liturgické slávenia veriaci schádzali v priestoroch školy a neskôr v kaplnke, ktorá slúžila až doteraz. Slávnostné požehnanie základového kameňa kostola sa uskutočnilo v decembri 2004 a od roku 2005 sa začalo s jeho výstavbou. Slávnostnú svätú omšu pri príležitosti konsekrácie kostola celebroval košický arcibiskup Bernard Bober, podľa ktorého sa oplatilo čakať.

Podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) v roku 2021 sa k rímskokatolíckej cirkvi v SR hlási 9455 obyvateľov Sídliska Ťahanovce z celkového počtu 20 863 obyvateľov tejto MČ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Na košickom Sídlisku Ťahanovce posvätili nový kostol
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM