Rôzne

V Košiciach pribudol ďalší zberný dvor v MČ Nad Jazerom

Košičania majú k dispozícii ďalší zberný dvor, spoločnosť Kosit ho v pondelok otvorila v lokalite Napájadlá v mestskej časti (MČ) Nad Jazerom.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach pribudol ďalší zberný dvor v MČ Nad Jazerom
6
Galéria
Zdroj: FB Jazero Košice

Starostka Lenka Kovačevičová je presvedčená, že sa zvýši čistota a poriadok okolo kontajnerov, pri ktorých sa objavoval nadrozmerný odpad.

Spustili aj informačnú kampaň

„Aj napriek tomu, že boli veľkokapacitné kontajnery, predsa sa našli takí, ktorí mali svoje výhovorky. V súčasnosti už žiadna neobstojí,“ uviedla s tým, že na jeho výstavbu sa čakalo roky.

Vznik zberného dvora víta a ako hovorí, slúžiť bude veľkej skupine ľudí, keďže v košickej MČ Nad Jazerom býva približne 25.000 ľudí a prepojená je aj s MČ Krásna a Vyšné Opátske. V súvislosti s prevádzkou zberného dvora bude tiež spustená informačná kampaň.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Kosit Mariána Christenka príprava na vznik zberného dvora trvala tri roky. „Investičné náklady na jeho zriadenie sa s vzhľadom na to, že ide o tretí za posledné dva až tri roky, pohybujú okolo sumy 100.000 eur. Ďalších niekoľko desiatok tisíc stálo vybavenie. Pozemok sme si prenajali od komerčného subjektu,“ spresnil. Obsluhu zberného dvora zabezpečujú dvaja zamestnanci.

Do zberného dvora môžu nosiť odpad obyvatelia s trvalým pobytom na území mesta Košice, a to bezplatne. Výnimkou je stavebná sutina, ktorá je spoplatnená v zmysle zákona.

Hľadajú miesto aj na KVP

Kosit má v Košiciach zberné dvory aj na uliciach Jesenského, Magnezitárska, Popradská, Pri bitúnku a Železiarenská. Z centra mesta ich plánuje presunúť do periférnych MČ a sieť rozšíriť. „Dlho sa snažíme nájsť nejaký vhodný pozemok v lokalite KVP. Ešte jeden zberný dvor by sme chceli na Terase. Pozeráme sa aj na lokalitu Furča a Košická Nová Ves. V budúcnosti možno sieť rozšírime aj smerom na Barcu,“ dodal Christenko.

Aktuálne sa spoločnosť venuje zbernému dvoru v lokalite Popradská, keďže pravdepodobne bude musieť byť uzavretý pre využitie pozemku na stavebné účely. „Zrejme sa budeme musieť sťahovať do inej lokality, ale kedy to bude, zatiaľ nevieme. Pozemok stále hľadáme,“ uzavrel.

Zberný dvor v MČ Nad jazerom
6
Galéria
Zdroj: FB Jazero Košice
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM