Eva Mikulová Správy Samospráva

V Košiciach začali platiť sociálne opatrenia na zmiernenie dopadov krízy spôsobenej pandémiou

Viaceré opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom, prijalo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom neplánovanom zasadnutí 26. marca.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach začali platiť sociálne opatrenia na zmiernenie dopadov krízy spôsobenej pandémiou
Zdroj: Mesto Košice

Dočasné parkovanie zadarmo, predĺženie časových lístkov na mestskú verejnú dopravu, pomoc seniorom začali v Košiciach platiť od stredy 1. apríla.

„Do odvolania, najneskôr do dňa skončenia mimoriadnej situácie, sa dočasne deaktivujú parkovacie automaty a platobné systémy na úhradu jednorazového parkovného,“ povedal primátor Jaroslav Polaček na brífingu s tým, že zároveň vyzývajú súkromných prevádzkovateľov parkovacích miest na území mesta, najmä na závorových parkoviskách, aby pristúpili k rovnakému kroku.

Príspevok pre seniorov

Seniori, ktorí poberajú dôchodok nižší ako 450 eur, budú môcť po novom získať príspevok vo výške jedno euro na stravu a ďalšie jedno euro na jeho donášku. Platiť to má do 30. júna.

„Seniori si budú musieť odkladať doklady a následne si na svojej mestskej časti budú môcť tieto finančné prostriedky nárokovať,“ spresnil Polaček. Mestskej časti na to poskytne peniaze mesto.

Čo sa týka využívania košickej MHD, cestujúci, ktorí mali časový cestovný lístok platný v čase od 9. marca do 31. marca, na neho môžu cestovať bezplatne nasledujúcich 60 dní.

Primátor podpísal uznesenie, na základe ktorého by o ďalších 60 dní mali byť tieto časové lístky predĺžené aj po skončení mimoriadnej situácie.

Ako povedal, Dopravnému podniku mesta Košice (DPMK) by to mohlo spôsobiť stratu tržieb vo výške 2,1 až 2,4 milióna eur. O tejto časti už platného uznesenia chce ešte diskutovať.

Mesto začalo aj s pilotným projektom takzvanej domácej starostlivosti a vyučovania školákov pedagógmi zo škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Ako spresnila viceprimátorka Lucia Gurbáľová, záujem poskytovať túto dobrovoľnícku službu doposiaľ prejavilo viac ako 40 učiteľov, ktorí by ju mohli zabezpečovať pre deti rodičov pracujúcich v takzvanej prvej línii. Doteraz o to požiadalo do desať rodín.

Mimoriadne mestske zastupiteľstvo 26.3.2020
8
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM