Rôzne Správy

V košickej katedrále pochovali emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča

Posledná rozlúčka so zosnulým emeritným arcibiskupom Alojzom Tkáčom sa v utorok konala v košickom Dóme sv. Alžbety.

Ilustračný obrázok k článku V košickej katedrále pochovali emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča
Zdroj: TASR/František Iván

Po zádušnej omši ho pochovali do centrálnej krypty katedrály vedľa kardinála Jozefa Tomka, ktorý zomrel minulý rok. Pohrebnú omšu celebroval košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober.

Tisíce veriacich

Koncelebrantmi boli český kardinál Dominik Duka a poľský kardinál Stanislaw Dziwisz, úvodným obradom predsedal pražský arcibiskup metropolita Jan Graubner.

Na obradoch sa zúčastnilo 14 biskupov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Ukrajiny, spolu zhruba 250 kňazov a ďalší hostia. Živý prenos bolo možné sledovať pred dómom na veľkoplošnej obrazovke. Celkovo prišlo na pohreb podľa organizátorov približne 4500 ľudí.

Bober pre novinárov vyzdvihol Tkáča ako prvého košického arcibiskupa aj ako múdreho, dobrého človeka.

Príkladný život

„Som mu veľmi vďačný za jeho príkladný ľudský, kresťanský, kňazský, arcibiskupský život. Bol človek krátkych, úsečných, ale premyslených viet a vždy tam bola rozumnosť a údernosť slov,“ uviedol. Ocenil Tkáčove postoje aj počas komunistického režimu.

„Naozaj to, čo povedal, za tým si stál a neodvolal, hoci mu hrozilo, že mu vezmú štátny súhlas. Tlak systému bol na ňom viditeľný, ale odolal tomu všetkému,“ skonštatoval.

Na Tkáča si zaspomínal aj Graubner, ktorý je predsedom Českej biskupskej konferencie a ktorý ho poznal z čias spoločného štátu.

„Bol taká pokojná sila, vedel, čo chce, a vždy do toho išiel s veľkým pokojom. Nerobil v ničom problémy, ale vedel dosiahnuť spoločné dobro,“ povedal.

Počas omše prečítali aj kondolenciu pápeža Františka a prezidentky SR Zuzany Čaputovej. V príhovoroch vystúpili aj primátor Košíc Jaroslav Polaček, starostka Tkáčovej rodnej obce Ohradzany Andrea Kličová a dekan a farár Farnosti sv. Alžbety v Košiciach Allan Tomáš.

Arcibiskup Tkáč, rodák z Ohradzian (okres Humenné), zomrel 23. mája vo veku 89 rokov. Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach, za košického arcibiskupa-metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr a arcidiecézu viedol do roku 2010.

V Košiciach sa koná posledná rozlúčka so zosnulým arcibiskupom A. Tkáčom
5
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM