Eva Mikulová Správy

V košickej nemocnici ležia ďalší pacienti s COVID-19. Potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu?

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach je na zhoršujúci sa vývoj šírenia ochorenia COVID-19 pripravená.

Ilustračný obrázok k článku V košickej nemocnici ležia ďalší pacienti s COVID-19. Potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu?
Zdroj: TASR/František Iván

V UNLP Košice funguje od vypuknutia pandémie krízový štáb. Aktuálnu situáciu pravidelne rieši základný 20-členný tím, ktorý sa podľa potreby rozširuje. Jeho súčasťou je aj profesor Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.

Nemocnica je pripravená

„Situácia na Slovensku má stúpajúci trend v počte nakazených vírusom COVID-19, no v Košiciach je zatiaľ relatívne pokojná. UNLP je v tejto chvíli jednou z najlepšie pripravených nemocníc na Slovensku,“ uviedol profesor Jarčuška, ktorý má ako predseda konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov SR dobre zmapovanú pripravenosť jednotlivých zdravotníckych zariadení na Slovensku.

Momentálne je v UNLP hospitalizovaných 12 pacientov s ochorením COVID-19, z toho 7 mužov a 5 žien.

Jeden pacient je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, jedna pacientka dýcha kyslík prostredníctvom mas­ky.

„Personálne i lôžkové kapacity máme pripravené a vieme ich prispôsobiť rýchlo sa meniacej epidemiologickej situácii. Zásoby liekov, zdravotníckeho materiálu a ochranných pracovných pomôcok máme v súlade so zákonom a odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR dostatočné. Striktne dodržiavame pandemický plán,“ vysvetľuje pripravenosť na aktuálny vývoj ochorenia COVID-19 generálny riaditeľ UNLP Vladimír Grešš.

Košická nemocnica od začiatku vypuknutia pandémie koronavírusu otestovala vyše 10-tisíc ľudí. Od minulej stredy sú pacienti testovaní v novozriadenom veľkokapacitnom odberovom mieste na Ipeľskej ulici. Má tri koridory, dva pre autá, jeden pre peších pacientov. Denne otestujú okolo 300 ľudí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM