Eva Mikulová Správy

V košickej nemocnici stúpol počet pacientov s COVID - 19. Najstaršia má 98 rokov

Počet hospitalizovaných s diagnózou COVID - 19 rastie denne aj v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.

Ilustračný obrázok k článku V košickej nemocnici stúpol počet pacientov s COVID - 19. Najstaršia má 98 rokov
Zdroj: TASR/AP

Pacientov s ochorením COVID – 19 pribúda v každej nemocnici na Slovensku. Výnimkou nie je ani Univerzitná nemocnica Luisa Pasteura (UNLP) v Košiciach.

„Aktuálne máme hospitalizovaných spolu 28 pacientov infikovaných koronavírusom, z toho 12 žien a 16 mužov. Dvaja muži sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Najstaršia pacientka má 98-rokov, najmladší pacient je 37-ročný,“ informovala nás Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia UNLP.

Antigénové testy pomôžu

V UNLP využíva antigénové testy prioritne Klinika infektológie a cestovnej medicíny. Najneskôr začiatkom budúceho týždňa nemocnica očakáva zásobu niekoľko tisíc kusov týchto testov.

Antigénové testy sa používajú na testovanie pacientov pri prijatí do nemocnice. „Sú určené na priamy dôkaz antigénu vírusu SARS COV 2, nie na testovanie protilátok. Robia sa výterom z nosohltanu za použitia osobných ochranných pracovných prostriedkov. Následne je výter daný do drobnej skúmavky, potom sa kvapne roztok na latexovú doštičku. Výsledok je známy do 15-tich minút,“ vysvetlil Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice.

„Na kliniku často privezú aj pacientov z lokálnych nemocníc bez potrebnej indikácie, čo zdržiava pri práci s potvrdenými, či suspektnými pacientmi. Čaká nás, verím, zmena k lepšiemu, pretože vláda SR minulý týždeň obstarala 500-tisíc antigénových testov, mali by stačiť na mesiac,“ oznámil prof. Jarčuška.

„Najpresnejšie sú v období vysokej infekčnosti pacienta, čiže ich výhodou je, že odhalia pacientov, ktorí môžu preniesť infekciu. V našej nemocnici plánujeme na antigénové testovanie vytvoriť odberové tímy, do ktorých by sme zaradili aj študentov 5. a 6. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ, samozrejme pod dohľadom skúseného lekára.“ doplnil profesor Jarčuška.

Foto: ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM