Lenka Fedorová Správy

V Košickom kraji sa zrekonštruovalo 52 km ciest I. triedy: Koľko to stálo? FOTO

Zlepšiť bezpečnosť a skvalitniť dopravu sa snažia aj v Košickom kraji. Dôkazom je odovzdanie modernizovanej cesty do rúk motoristickej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Košickom kraji sa zrekonštruovalo 52 km ciest I. triedy: Koľko to stálo? FOTO
Zdroj: TASR

9.februára bola slávnostne odovzdaná modernizovaná cesta do rúk motoristom. Zrekonštruovalo sa celkovo 52 kilometrov cesty I. triedy I/50 v Košickom kraji.

Realizácia prác trvala na siedmich úsekoch od apríla do decembra minulého roku. Celkové náklady na projekt spolufinancovaný z eurofondov boli v sume 44,7 milióna eur. Rekonštruovaná trasa pokrývala úseky od hranice s Banskobystrickým krajom v okrese Rožňava až po Sobrance na východe. Objednávateľom bola Slovenská správa ciest (SSC).

„Zo starého programového obdobia sme na to minuli 500 miliónov a podarilo sa nám zmodernizovať zhruba 700 kilometrov ciest I. triedy. Zhruba rovnaké parametre by mali mať aj projekty v novom programovom období, čiže opäť hovoríme zhruba o 500 miliónoch a zhruba ďalších 700 kilometroch,“ uviedol pre TASR minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, po slávnosti na horskom priechode Dargov. Ďalej dodal, že využitie eurofondov pomáha riešiť zlý stav týchto komunikácií.

Rekonštrukcia cesty I/50 zahŕňala úseky: hranica Banskobystrického a Košického kraja – Bohúňovo, Plešivec – Slavec, Rožňava – Krásnohorské Podhradie, Svinica – Dargov, Sečovce – Horovce, Michalovce – Lúčky a Závadka – Sobrance. Súčasťou prác bolo zlepšenie stavu vozoviek a mostných objektov, úprava križovatiek, doplnenie a výmena bezpečnostných zariadení, dopravného značenia, ale aj úprava odvodňovacích zariadení.

„Položilo sa viac ako 500.000 štvorcových metrov živičných vrstiev, ložných aj obrusných, zrealizovalo sa 26 mostných objektov, 45 priepustov, 13 oporných múrov. Celkovo sa zlepšila kvalita a bezpečnostné opatrenia na úsekoch rekonštruovanej cesty. Zlepšili sa aj podmienky pre chodcov, ktorí cez komunikáciu prechádzajú,“ uviedol za zhotoviteľské združenie generálny riaditeľ spoločnosti Eurovia SK Róbert Šinály.

Slávnostné odovzdanie modernej cesty do užívania
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM