Kultúra

V meste sa chystá slávnostná premiéra: Uvidíme jednu z najvyznámnejších hier Sándora Máraiho

Jedna z najznámejších divadelných hier Sándora Máraiho Košickí mešťania sa dočká svojej premiéry v metropole východného Slovenska. "Košickí mešťania" sa tak symbolicky vracajú domov, do mesta, ktoré slávneho košického rodáka a spisovateľa inšpirovalo.

Ilustračný obrázok k článku V meste sa chystá slávnostná premiéra: Uvidíme jednu z najvyznámnejších hier Sándora Máraiho
Zdroj: TASR

Premiéra inscenovaná domácim divadlom prebehne vo štvrtok v košicko-maďarskom divadle Thália Színhász. Osudovú tragédiu svedomia a zodpovednosti napísal Márai v roku 1942. Prvú premiéru mala hra v tom istom roku v Budapešti, na Slovensku sa tak stalo až v roku 1992 v Komárne pod vedením režiséra Sándora Bekeho. Tento spoluzakladateľ Divadla Thália spred 45 rokov režíroval aj aktuálne košické naštudovanie.

Legendárny autor sa vracia domov

„Divadlo Thália Színhász uvedením ikonickej drámy Sándora Máraiho, viažucim sa tisícmi nitkami k mestu, dokončuje program Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, navyše týmto gestom vyrovná aj svoj dávny dlh,“ uviedol pre novinárov dramaturg divadla Miklós Forgács. Divadlo podľa neho ponúka vlastný výklad Máraiho, aby ukázalo, čo si myslí o duchovnom dedičstve legendárneho autora, a predstavením oživuje dielo tohto spisovateľa – kronikára strateného košického meštianstva.

Na javisku v Košiciach 14 postáv

Hru, ktorá je hymnickým ospevovaním mesta s obrovským počtom postáv, prerobil Beke na komornú drámu, ktorá sa sústredí na individuálne emócie a osobné tragédie. V hre pôvodne vystupuje skoro 40 postáv, z toho počtu sa na javisku košického divadla objaví 14, tvorcovia však udržali všetky podstatné myšlienky a motívy.

Simultánne tlmočenie do slúchadiel

Ako dramaturg posilnil tím Sándora Bekeho, ktorý vo februári oslávil 75. narodeniny, pedagóg a divadelník András Pásztó. V hre sa ako herci predstavia Szilárd Petrik, Zoltán Reiter, Péter Nádasdi, Lívia Varga či v premiére v incenácii kamenného divadla Lilla Dégner. Predstavenie v maďarčine je so slovenskými titulkami a simultánnym tlmočením do slúchadiel.

Slávnostné odhalenie svetelného nápisu

Premiére v Divadle Thália o 19.00 h bude predchádzať o 18.00 h vernisáž Eszes Ati: Obrazy, krst životopisnej knihy Sándora Bekeho „A sors vezetett“ a slávnostné odhalenie svetelného nápisu „Thália“ na fasáde divadla. Nápis je darom „dunajskostredských mešťanov“ pre „košických mešťanov“. Svetelné označenie divadla na fasáde vypadlo z projektu rekonštrukcie budovy a podarilo sa ho osadiť vďaka finančnej zbierke prispievateľov z Dunajskej Stredy.

Košickí mešťania sa tak symbolicky vracajú domov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM