Eva Mikulová Správy

V múzeách, knižniciach a galériách uvidíte viac exponátov a kníh

V múzeách, galériách a knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) pribudli v jeseni zbierkové predmety a knihy za viac ako 150-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku V múzeách, knižniciach a galériách uvidíte viac exponátov a kníh
18
Galéria

„Snažíme sa neustále zatraktívňovať ponuku v našich kultúrnych zariadeniach, či už formou interaktívnych expozícií, rekonštrukciou priestorov aj novými zbierkovými predmetmi, ktoré dokážu osloviť mladých ľudí, pravidelných návštevníkov aj turistov z iných regiónov. Z vlastných zdrojov sme obohatili zbierkové fondy našich múzeí a galérií o predmety za 100.000 eur. Za tieto finančné prostriedky boli nakúpené unikátne umelecké diela, historické predmety či dobové oblečenie,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka. Projekty finančne podporil aj Fond na podporu umenia.

Rastie počet návštevníkov

Múzeá a galérie spadajúce pod KSK sa okrem výstavnej a odbornej vedecko-výskumnej činnosti venujú aj organizácii výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských aktivít.

V tomto roku navštívilo podujatia piatich múzeí a dvoch galérií takmer 300.000 návštev­níkov, pričom za uplynulé tri roky ich počet kontinuálne narástol v priemere o dve percentá ročne.

Na nákup kníh pre päť krajských knižníc bolo v rozpočte vyčlenených 46.000 eur.

Knižnice sa zapájajú aj do aktivít v oblasti celoživotného vzdelávania.

Dôkazom je prestížne ocenenie od Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) v SR, ktorá v roku 2019 udelila Cenu AIVD Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach ako vôbec prvej knižnici v tejto oblasti.

Návštevnosť na podujatiach knižníc je v tomto roku takmer 360.000. Počet medziročne rastie v priemere o 1,5 percenta.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM