Správy

V priestoroch teologickej fakulty v Košiciach otvorili výstavu o holokauste, FOTO

Život ruských Židov, ktorí boli v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, dokumentuje na 15 prezentačných paneloch výstava pod názvom „Holokaust.

Ilustračný obrázok k článku V priestoroch teologickej fakulty v Košiciach otvorili výstavu o holokauste, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vyhladzovanie, oslobodenie, záchrana.“ Sprístupnili ju v utorok 12. novembra v átriu Teologickej fakulty Katolíckej univerzity (TF KU) na košickej Hlavnej ulici.

„Cieľom nie je ani politický motív ako skôr motív, ktorí nás ako Teologickú fakultu sprevádza – a to je hodnota ľudskej osoby od jej počiatku až po jej kultúrny koniec. Holokaust ukazuje zverstvo ľudstva a likvidáciu Židov, ktorí neboli považovaní za hodnotných ľudí a žiaľ, naproti svojej slobode, boli deportovaní do koncentračných táborov a likvidovaní hrozným spôsobom,“ uviedol dekan TF KU Radoslav Lojan.

Fotografie a iné dokumenty sú podľa jeho slov zozbierané prevažne od ich rodín, prípadne tých, ktorí holokaust prežili. „Nie sú to originály, ale je to istá pamiatka na históriu toho, čo sa stalo“, dodal.

Ako Lojan spresnil, myšlienka dostať túto putovnú výstavu do Košíc vznikla na základe požiadaviek študentov, ktorí nedávno absolvovali exkurziu v bývalých koncentračných táboroch.

„Pýtali sa, prečo sa viac neprednáša o holokauste. Toho nikdy nie je dosť, o tom treba jednoducho rozprávať,“ uzavrel.

Výstava bude v átriu TF KU v Košiciach sprístupnená do 22. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM