Správy

V prostriedkoch verejnej dopravy budeme môcť cestovať i s virtuálnym cestovným lístkom

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) plánuje zaviesť virtuálny cestovný lístok.

Ilustračný obrázok k článku V prostriedkoch verejnej dopravy budeme môcť cestovať i s virtuálnym cestovným lístkom
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

Cieľom je rozšíriť portfólio tzv. smart riešení a znížiť množstvo produkovaného papiera, ktorý sa používa pri výrobe klasických lístkov. Uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová.

Výhodnejšia cena

Prostredníctvom platformy rôznych foriem mobilnej aplikácie má virtuálny cestovný lístok ponúknuť najmodernejšiu alternatívu k papierovým. „Po nainštalovaní si aplikácie a zakúpení požadovaného variantu cestovného lístka sa cestujúcim zobrazí QR kód, prípadne iná forma virtuálneho cestovného lístka v ich smart zariadení, vďaka ktorému budú môcť pracovníci prepravnej kontroly overovať jeho platnosť,“ uviedla.

Prednosťou bude aj výhodnejšia cena v porovnaní s klasickými lístkami a lístkami vo forme peňaženky na bezkontaktnej čipovej karte či prostredníctvom SMS.

Virtuálny cestovný lístok si bude možné zakúpiť cez mobilný telefón alebo iné prispôsobené smart zariadenia, ako tablet či hodinky. „Aplikácia zahrnie viacero známych platforiem, ktoré sú u používateľov rozšírené a obľúbené, čím dosiahneme komplexnejšie pokrytie používateľov najmodernejšieho virtuálneho cestovného lístka,“ dodala Petrušová.

Vzhľadom na vývoj aplikácie softvérovými spoločnosťami nateraz nie je pevne stanovený termín ich používania cestujúcimi v praxi. Podľa jej slov by sa tak mohlo stať v najbližších mesiacoch a v niektorej z aplikácií ešte pred koncom tohto roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM