Andrea Mesarčíková Rôzne

V rámci Dňa bez áut bude MHD zadarmo, ulica sa zmení na ihrisko

V rámci Dňa bez áut bude v stredu od 9. do 15. hodiny uzavretá Kuzmányho ulica v úseku od križovatky Magurská - Kuzmányho po križovatku Kuzmányho - Československej armády.

„Uzavretá komunikácia sa premení na ihrisko, ktoré mesto Košice pripravilo pre deti z vybraných základných škôl. Deti si budú môcť zahrať street basketball, zapojiť sa do súťaže o najpomalšiu jazdu na bicykli na stanovenom úseku, vyskúšať elektrobicykel,“ uviedla o akcii hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Katarína Jantošovičová.
Do Dňa bez áut sa zapojí aj primátor František Knapík, ktorý nepríde služobným autom. „Myšlienku používania verejnej dopravy či inej alternatívnej ekologickej dopravy rád podporím. Na pracovisko prídem skoro ráno mestskou hromadnou dopravou,“ prisľúbil Knapík. O akcii sú informovaní aj zamestnanci Magistrátu mesta Košice, ktorí boli zároveň vyzvaní, aby do práce prišli inak ako motorovým vozidlom.
Deň bez áut je súčasťou Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý vyhlasuje Európska komisia každoročne v termíne od 16. do 22. septembra. Ide o osvetovú kampaň zameranú na používanie verejnej dopravy, cyklistiky, pešej dopravy a podporu európskych miest a obcí pri presadzovaní udržateľnej mobility. Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je: Travel Smarter, Live Better – Cestovať jednoduchšie, žiť lepšie. Do ETM sa každoročne zapájajú desiatky európskych miest a milióny obyvateľov.
Mestská hromadná doprava v Košiciach bude v stredu 22. septembra, počas Dňa bez áut pre verejnosť zdarma. „Chceme, aby čo najviac motoristov nechalo počas tohto dňa svoje automobily doma, na parkoviskách a v garážach a aby verejnosť využila iné spôsoby dopravy do práce, do škôl, na návštevy a podobne,“ uviedol generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michal Tkáč. Pre verejnosť bude zároveň v tento deň premávať historická električka Cassovia po trase linky 2.
V rámci ETM zavádza DPMK aj niekoľko trvalých opatrení. Na linkách 10, 12, 13, 15, 16, 17, 20, 27, 31, 34 a 36 budú premávať aj garantované nízkopodlažné spoje vyznačené v cestovnom poriadku. Doplnia sa tým doterajšie garantované spoje na električkových linkách 6, 7 a 9. Nové cestovné poriadky autobusových liniek s vyznačenými nízkopodlažnými spojmi budú na zastávky dopĺňané priebežne. „Garantované nízkopodlažné spoje sú dôležité najmä pre hendikepovaných cestujúcich, vozíčkarov, matky s kočiarmi, ale aj starších ľudí, ktorým sa tak nastupuje pohodlnejšie. Som rád, že DPMK môže garantovať nízkopodlažné spoje vďaka novým Citelisom aj v autobusovej doprave,“ povedal Tkáč.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM