Eva Mikulová Správy

V stanoch pred nemocnicou v Šaci budú odoberať vzorky na testovanie koronavírusu

Nemocnicapripravuje vysunuté pracovisko pre vykonávanie triáže – triedenia pacientov pred vstupom do areálu nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku V stanoch pred nemocnicou v Šaci budú odoberať vzorky na testovanie koronavírusu
Zdroj: Nemocnica Šaca

Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica pripravuje vysunuté pracovisko pre vykonávanie triáže – triedenia pacientov pred vstupom do areálu nemocnice. Rovnako tak má v príprave zabezpečenie odberového miesta pre testovanie na COVID-19.

Plánované operácie sú zrušené

V týchto dňoch stavajú stany pred areálom a pracuje sa na zabezpečení materiálno-technického vybavenia. Nemocnica v Šaci funguje tak ako ostatné zdravotnícke zariadenia v tomto období v špeciálnom režime. „V nemocnici sa zrušili plánované operačné zákroky, tvz. odkladná operatíva. Vykonávame len neodkladné operačné zákroky. Lekári v ambulanciách pracujú v obmedzenom režime, avšak všetky neodkladné vyšetrenia prebiehajú štandardným spôsobom za sprísnených hygienických opatrení,“ hovorí riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Nemocnica prijala viacero opatrení, ktorých cieľom je prevencia zanesenia nákazy vírusom COVID-19 do zdravotníckeho zariadenia. Pacient vstupuje do nemocnice cez zadný vchod do nového operačného centra, kde musí prejsť tzv. triážou. „Pri vstupe čaká pacienta vyškolený zdravotnícky pracovník, ktorý sa ho v prvom kroku opýta na dôvod návštevy a či sa v poslednom období nedostal do priameho kontaktu s ochorením COVID-19. V prípade negatívnej odpovede ho pustí dovnútra, odmeria pacientovi telesnú teplotu a vypíše s ním tlačivo, v ktorom pacient deklaruje, že nebol v kontakte s vírusom a nemá klinické príznaky,“ vysvetľuje námestník pre ambulantnú starostlivosť Maroš Varga.

Tento vchod slúži pacientom, ktorí prichádzajú do nemocnice na neodkladné vyšetrenie, prípadne vyšetrenie konzultované telefonicky s lekárom, pre tehotné ženy, ktoré musia navštíviť pre pôrodom poradňu alebo pre rodičov, ktorí musia s novorodencami absolvovať návštevu ambulancie rizikových novorodencov.

Vchod je otvorený od 6.00 hod. ráno do 15.00 hod. poobede.

Chorí na COVID-19 budú hospitalizovaní v UNLP

Po 15.00 hod. sa pacient do nemocnice dostane vchodom vyčleneným pre urgentný príjem. Vchod slúži pre rýchlu zdravotnú pomoc a pacientov v život ohrozujúcom stave. Postup vstupu pacienta do budovy prebieha rovnako ako cez deň.

„V nemocnici sú v súčasnosti v prevádzke všetky ambulancie. Niektoré fungujú v zníženom režime. Pacient sa však všetky informácie dozvie po telefóne, prostredníctvom našej webovej stránky a našich sociálnych sietí. Pracovníčky v call centre majú denne aktualizované informácie,“ dodáva Maroš Varga.

V týchto dňoch prebiehajú prípravné práce na presun triáže pacientov pred areál nemocnice. Jeden z nich bude slúžiť na triáž, teda triedenie pacientov pred vstupom do areálu nemocnice.

"Zvyšné dva pripravujeme ako odberové miesto pre testovanie na ochorenie COVID-19. Momentálne pracujeme na materiálno-technickom vybavení týchto stanov. Predpokladáme, že ako prvá bude spustená triáž pred areálom, a to v priebehu budúceho týždňa,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

„Testovanie pacientov na COVID-19 sa v našom zdravotníckom zariadení momentálne nevykonáva. Pacient, ktorý má pozitívnu epidemiologickú anamnézu, klinické príznaky ochorenia alebo bol v priamom kontakte s ochorením, je na základe 6. vydania usmernenia hlavného hygienika odklonený na Kliniku infektológie v Košiciach.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM