Zuzana Vajayová Rôzne

V STM sprístupnia novú expozíciu s názvom Metalurgia v 19. a 20. storočí

Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach sprístupní v utorok 1. februára verejnosti novú expozíciu s názvom Metalurgia v 19. a 20. storočí.

Jej obsah nadväzuje na zmodernizovanú historickú časť výstavy s metalurgickou tematikou, ktorú v múzejných priestoroch predstavili ešte začiatkom minulého roka.

Expozícia je členená do ôsmich tematických celkov. Prvé štyri sa podľa informácií múzea venujú hutníctvu železa v procese priemyselnej revolúcie v období rokov 1830 až 1880, technickým novinkám v železiarstve počas priemyselnej revolúcie, hutníctvu železa na Slovensku z tých čias a hutníctvu železa v rokoch 1880 až 2005.

Do ďalších troch častí expozície sú zaradené ferozliatiny, kovohutníctvo a významné osobnosti v histórii slovenského hutníctva, ako napríklad Anton Kerpely, Ján Aradi, Martin Sturman, Michal Dérer či Ľudovít Gavora. Posledná prezentácia je zameraná na pamiatky železiarskej výroby a techniky v teréne. Ide o hámre a pamiatky vysokých pecí a zlievarenstva v Sirku – Červeňanoch, Nižnej Slanej, Vlachove, Troch vodách alebo Podbieli.

Expozícia sa venuje aj dejinám kovohutníctva na Slovensku. Z hmotných exponátov si zaslúži pozornosť hámornícke dúchadlo z roku 1717, ktoré pochádza z Vyšnej Boce. Návštevníci STM sa stretnú i s početným súborom hutníckych zbierok, vrátane nástrojov a pomôcok používaných v zlievarni, valcovni a kováčskej dielni. Nachádza sa tu aj inštruktážny model vysokej pece s príslušenstvom na výrobu surového železa. Jedným z najvzácnejších exponátov múzea sú zároveň bronzové dvere z roku 1580.

Autorkou modernizácie expozície v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach je Dagmar Lobodová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM