Eva Mikulová Správy

V Univerzitnej nemocnici bol napojený na pľúcnej ventilácii aj 38 ročný muž

Dĺžka hospitalizácie infikovaného pacienta je individuálna, rozhoduje závažnosť zdravotného stavu. Priemerne je to 10 až 12 dní.

Ilustračný obrázok k článku V Univerzitnej nemocnici bol napojený na pľúcnej ventilácii aj 38 ročný muž
Zdroj: UNLP

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice sa aktuálne lieči 59 pacientov nakazených koronavírusom.

Najviac pacientov je nad 65 rokov

„Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM) sa už liečila 20-ročná študentka zo zahraničia i 98-ročná žena. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžadoval aj 38-ročný muž bez akýchkoľvek iných sprievodných ochorení,“ informovala nás Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia UNLP.

Väčšina hospitalizovaných pacientov je nad 65 rokov. Riziko úmrtnosti je u týchto pacientov v porovnaní s pacientmi medzi 18 a 29 rokom života 90-krát väčšie, u pacientov nad 85 rokov až 630-krát väčšie.

Dĺžka hospitalizácie infikovaného pacienta je individuálna, rozhoduje závažnosť zdravotného stavu. Závisí to aj od obdobia, kedy sa začali prejavovať prvé príznaky. „Pri nekomplikovanom priebehu ochorenia ide v priemere o 10 až 12-dňovú hospitalizáciu. Ak je antigénový test, ktorý je s výsledkom hotový do 15 minút, negatívny, pacient môže byť prepustený, lebo nepredstavuje žiadne riziko nákazy,“ vysvetlil primár KICM Martin Novotný.

„Ak má ale pacient diagnózu napr. onkologickú a má respiračnú tieseň, treba rozhodnúť, čo viac limituje pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, teda ktorá diagnóza viac ohrozuje jeho život,“ doplnil prednosta KICM prof. Pavol Jarčuška.

Umelá pľúcna ventilácia pomáha prežiť

Pacientov v kritickom stave presúvajú z infekčnej kliniky na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV).

Z 59 aktuálne hospitalizovaných je 9 napojených na UPV. Hospitalizácia týchto pacientov trvá aj mesiac.

V prípade komplikovaného priebehu ochorenia môže pacient zotrvať na UPV aj niekoľko týždňov. Zdravotný stav pacientov na UPV sa v konečnom dôsledku zlepší.

„Niektorí pacienti majú takú nízku hladinu kyslíka v krvi, že ak by neboli napojení na pľúcny ventilátor, nemali by šancu prežiť.  V spolupráci s Oddelením anestéziológie a intenzívnej medicíny sa nám takto podarilo zachrániť 81-ročnú onkologickú pacientku s ochorením Covid-19, či 75-ročného muža,“ konštatoval primár KICM Novotný.

„Pacientov liečime aj vysokoprietokovým kyslíkom. Tým odďaľujeme nutnosť invazívnej pľúcnej ventilácie a liečbu antivirotikami podľa závažnosti stavu. Antibiotiká podávame na prevenciu sekundárneho bakteriálneho zápalu pľúc, sledujeme imunologický status pacientov a podľa potreby podávame imunomodulačnú a imunostimulačnú liečbu. Reagujeme na aktuálne prejavy ochorenia, ktoré liečbou minimalizujeme a podávame vitamíny,“ popísal postup liečby infikovaných pacientov primár Novotný.

Zdroj: UNLP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM