Zuzana Vajayová Rôzne

V židovskej synagóge vystavujú autori svoje umelecké modlitby

Duchovný priestor košickej židovskej synagógy na Zvonárskej ulici ozvláštňujú v týchto dňoch umelecké práce deviatich autorov v rámci výstavy Vnútorný priestor 6. Vzácna budova, v ktorej vystavujú, slúžila 100 rokov ako modlitebňa židov, neskôr 40 ro

Jossi Steiner, predstaviteľ Židovskej náboženskej obce v Košiciach, označil vytvorené diela ako odkazy a slová modlitby, vyjadrené umeleckým jazykom. „Títo umelci splnili svoju úlohu,“ povedal Steiner v rozhovore pre TASR.

Umelci stáli podľa neho pred neľahkou úlohou, pretože v synagóge nemohli vystaviť nijaké sochy, ľudské tváre či kríž. „Museli trošku inak rozmýšľať – tak po židovsky, by som povedal.“ Práve tak ako pri modlitbe, aj pri umení podľa neho človek namáha svoje vnútorné schopnosti.

Výstava je súčasťou Festivalu sakrálneho umenia v Košiciach. Prechádzajúcich päť ročníkov sa uskutočnilo v galérii, tento rok organizátor vybral jedinečné miesto.

„Mali sme to sťažené, ja sa cítim ako figuralista, musel som ísť viac do toho abstraktna a prezentovať sa abstraktne,“ povedal jeden z autorov Ján Zelinka pre TASR. V synagóge vystavuje plátno, na ktorom odtlačil prach zo starých spovedelníc konkatedrály sv. Mikuláša v Prešove. „Odtlačil som priestor medzi vnútorným a vonkajším svetom,“ priblížil Zelinka. Synagóga má podľa neho v porovnaní s galériou úplne inú – duchovnú atmosféru.

Výrazným prvkom výstavy je rozostavané lešenie od Matúša Lányiho s názvom Chrám. Kurátorka výstavy Maja Kende na otvorení vo štvrtok (27. októbra) priblížila, že ak sa postaví lešenie, predznamenáva to, že sa začína pracovať na obnove. Vystavený stĺp z masívnych častí dreva vytvára akúsi ďalšiu oporu synagógy. Jossi Steiner dúfa, že stĺp od umelca vyjadruje dobrú vôľu, že zo synagóg sa nestanú v budúcnosti sklady.

Ďalšie dielo – prúd vody premietnutý na plátno, má podľa kurátorky predstavovať akúsi očistu. Židovský svietnik s názvom Cesta smrti má pripomínať smutné deportácie košických židov.

Diela vytvorili Dorota Sadovská, Lucia Lizáková, Boris Vaitovič, Marián Straka, Andrea Čepiššáková, Peter Ilčík, Pavol Megyesi, Matúš Lányi a Ján Zelinka.

Netradičnú výstavu možno v synagóge vidieť do 24. novembra, v nedeľu až vo štvrtok od 14.00 h do 18.00 h. Jej súčasťou sú aj stretnutia s autormi.

Synagógu na Zvonárskej postavili v roku 1883 na návrh architekta Jozefa Nováka. Predtým bola na tomto mieste od roku 1843 malá modlitebňa (bývalá sýpka). V roku 1899 ju staviteľ Ján Balogh prestaval a rozšíril.

Interiér tvorí halový priestor členený liatinovými stĺpmi nesúcimi drevené empory. Pôvodné drevené lavice odstránili pri zriaďovaní skladu kníh Vedeckej knižnice, ktorá synagógu využívala až do roku 1995.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM