Eva Mikulová Rôzne

V zoo chovajú tučniaky už 10 rokov. Mláďatá pokrstia košickí hokejisti

Desať rokov chovu tučniakov si v sobotu 15. septembra pripomenie košicka zoologická záhrada. Päť tohtoročných mláďat dostane krstných rodičov z tímu HC Košice.

Ilustračný obrázok k článku V zoo chovajú tučniaky už 10 rokov. Mláďatá pokrstia košickí hokejisti
Zdroj: ZOO Košice

Fotenie pri „tučniacej“ stene

Prvýkrát sa dostanú do chovného zariadenia aj návštevníci, ktorých počas programu vyžrebuje hokejová hviezda s rodinou. Pri chovnom zariadení tučniakov, kde sa oslava ich desaťročného chovu uskutoční, návštevníci nájdu aj tučniačí a fan stánok HC Košice. „Deti sa môžu tešiť na skákací hrad, maľovanie na tvár a kolotoč. Nebudú chýbať maskoty. Prvý raz sa môžu návštevníci odfotografovať aj pri tučniačej stene,“ informuje Eva Malešová zo zoo.

Nie najšťastnejšie začiatky

História chovu tučniakov jednopásych sa začala v košickej ZOO písať v roku 2008. Prvé jedince tučniakov jednopásych doviezli zo Zoo Praha, ďalšie v októbri zo Zoo Aalborg v Dánsku. Začiatok chovu tučniakov bol problematický. Sprevádzal ich úhyn a následne i nevôľa verejnosti.

Zvrat nastal v roku 2010, keď nový riaditeľ Mgr. Erich Kočner zvažoval pokračovanie chovu. Prvý tučniak sa vyliahol 6. júna, no jeho odchov stál veľa chovateľského úsilia. Košická Zoo zásadne prelomila ľady problémov v roku 2012, keď odchovali prvé štyri mláďatá.

„V súčasnosti máme 5 aktívnych párov, ktoré pravidelne každý rok potešia svojich chovateľov mláďatkami. V košickej Zoo dnes návštevníci môžu obdivovať celkom 23 tučniakov jednopásych. V kŕdli žije 11 dospelých tučniakov, 7 jednoročných mláďat a 5 mláďat, ktoré sa vyliahli v tomto roku,“ dodáva E. Malešová.

Za desať rokov košická Zoo odchovala dovedna 30 tučniakov. Niekoľko z nich posilnilo chovy v európskych zoologických záhradách. Tučniak jednopásy je nelietavý vták dokonale prispôsobený životu vo vode. Jeho pôvodnou domovinou je pobrežie Južnej Ameriky. Živí sa výlučne rybami.

Samica znáša dve vajcia. Po 40-tich dňoch sa liahnu mláďatá, o ktoré sa starajú obaja rodičia. V Európe chová tučniaky jednopáse alebo tiež Humboldtove 97 inštitúcií. Na Slovensku ich nájdete iba v košickej Zoo.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM