Krimi

Vandali v Košiciach: Sklenené výplne na zastávkach zničili deň pred kolaudáciou

Podľa odborníkov z firmy Eurovia SK, ktorá električkové trate v meste modernizuje sa ulicou musel ozývať poriadny rachot.

Ilustračný obrázok k článku Vandali v Košiciach: Sklenené výplne na zastávkach zničili deň pred kolaudáciou
Zdroj: Dnes24.sk

Na nových električkových zastávkach v Košiciach vandali rozbili sklenené výplne. Ako vo štvrtok informovala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová, škody boli Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK) vyčíslené na takmer 3500 eur.

Celkovo bolo zničených 17 sklenených výplní ochranných zábradlí na nových nástupných ostrovčekoch len deň pred kolaudáciou zmodernizovanej električkovej trate na Komenského ulici.

„Dňa 11. decembra 2017 o 21.13 h hlásili naši výhybkári 11 rozbitých sklenených výplní na zastávke Bocatiova. Oblastný dispečer zistil ďalšie rozbité výplne. Tri na zastávke Poliklinika Sever, dve na zastávke Technická univerzita, a jednu na zastávke Okresný úrad,“ informovali mesto Košice, ako investora stavby z DPMK.

„Kým začiatkom minulého roka takisto na zmodernizovanej trati na Štúrovej ulici rozbili nespratníci ‚len‘ zopár sklenených výplní, pondelkový prípad má úplne iný rozmer. Nielen čo sa týka počtu zničených skiel, ale najmä finančných škôd,“ konštatovala Šnajdárová. Ako ďalej uviedla, podľa informácií z DPMK k vandalskému výčinu malo dôjsť vo večerných hodinách, avšak v čase, kedy zvyčajne ešte väčšina ľudí nespí.

„Odborníci z firmy Eurovia SK, ktorá električkové trate v meste modernizuje, sú presvedčení, že pri rozbíjaní sklenených výplní sa musel ozývať Komenského ulicou ‚poriadny rachot‘, ktorý sa vraj nedal prepočuť. Výplne sú totiž vyrobené zo špeciálneho skla, ktoré má toho zniesť oveľa viac ako obyčajné, bežne používané, a na ich rozbitie tak treba vyvinúť veľkú silu, respektíve oveľa silnejší náraz,“ vysvetlila Šnajdárová.

Páchateľ, respektíve páchatelia sú podľa Šnajdárovej zatiaľ neznámi, prípadom sa zaoberá polícia.

„Som nielen rozčarovaný, ale aj sklamaný, a nebudem tajiť, aj trochu nahnevaný. Košické električkové trate modernizujeme v prvom rade pre obyvateľov nášho mesta. Obnova električkových tratí, ktorá nemá svojím rozsahom obdobu na celom Slovensku, si vyžiadala a ešte aj vyžiada nemalé finančné investície. Tento vandalský čin považujem za odsúdeniahodný a úplne nezmyselný, ktorý v konečnom dôsledku, poškodil všetkým Košičanom,“ dodal viceprimátor mesta Martin Martin Petruško, ktorý pravidelne počas kontrolných dní, preveruje postup prác na stavbe.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM