Správy

Vážna situácia v košickej nemocnici! Kyslík už nepostačuje, potrebujú nový zdroj

Pacientov s koronavírusom v univerzitnej nemocnici pribúda. Spotreba kyslíka sa rapídne zvýšila.

Ilustračný obrázok k článku Vážna situácia v košickej nemocnici! Kyslík už nepostačuje, potrebujú nový zdroj
Zdroj: TASR/AP

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice sa vyskytol problém s kyslíkom. Pre vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19 a mimoriadne vysokú spotrebu došlo k výraznému poklesu tlaku kyslíka.

V posledných týždňoch sa spotreba kyslíka zvýšila takmer o 100 percent. Kyslíková stanica zásobuje nielen UNLP, ale aj Východoslovenský onkologický ústav (VOÚ). Ako potvrdila hovorkyňa nemocnice Monika Krišková, v najbližších dňoch zriadia ďalší externý zdroj kyslíka.

Obrovská spotreba

„Nikto nepočítal s tak vysokou spotrebou, aká nastala kvôli situácii okolo nového koronavírusu. Riešime to technickými úpravami na kyslíkovej stanici a na jej regulačnom paneli. V najbližších dňoch s naším dodávateľom zriadime ďalší externý zdroj kyslíka pre areál na Rastislavovej ulici,“ uviedla Krišková.

Nový zdroj kyslíka by mal byť k dispozícii v priebehu najbližších dní. Krišková spresnila, že ide o tekutý medicinálny kyslík, ktorý sa dopĺňa do zásobníka. Odtiaľ ide do odparovacieho zariadenia, ktoré sa nahrieva vzduchom a tým sa mení na plynný. „Cez potrubia sa následne distribuuje na kliniky, oddelenia nemocnice, kde je terminálne pripojenie na kyslík. Napríklad práve na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM),“ doplnila.

Červená nemocnica

V UNLP Košice je aktuálne hospitalizovaných 226 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Vo vážnom stave na umelej pľúcnej ventilácii je 19 pacientov. Aktuálne je k dispozícii 286 lôžok, percentuálna obsadenosť dosahuje takmer 80 percent. Nemocnica preto pripravuje ešte jednu reprofilizáci­u lôžok.

Ako pripomenula, pracovisko na Rastislavovej ulici je prakticky celé vyčlenené pre pacientov nakazených novým koronavírusom. „Boli tu reprofilizované všetky kliniky a oddelenie len na starostlivosť o nich. Na pracovisku na Triede SNP ostáva tzv. biela zóna, kde je zabezpečená starostlivosť o "necovid“ pacientov. Tak isto sú rozdelené aj urgentné príjmy," dodala.

Foto: ilustračné

Koronavírus v Košiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM