Eva Mikulová Správy

Vďaka Ľube Blaškovičovej chodíme po Alžbetinej a nie Hnilnej ulici

Po Nežnej revolúcií sa rozhodovalo aj o niektorých kontroverzných názvoch ulíc v meste. Šrobárová ulica sa mala premenovať na Hnilnú.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka Ľube Blaškovičovej chodíme po Alžbetinej a nie Hnilnej ulici
Foto: Adam Stečák

Po novembrovej revolúcií 1989 sme sa i v Košiciach chceli rozlúčiť s názvami ulíc, ktoré nám pripomínali predchádzajúci režim. A tak sa po rokoch premenovala Leninová na Hlavnú ulicu alebo ulica generála Petrova na Mlynskú. Na premenovanie čakala aj bývalá Šrobárová, terajšia Alžbetina ulica.

Inšpirivala sa Prahou

„Bolo to v roku 1990, keď sme o tom na zastupiteľstve rokovali. Nás poslancov postavili pred hotovú vec, že sa Šrobárová bude volať Hnilná,“ spomína herečka, bývalá poslankyňa a novembrová aktivistka Ľuba Blaškovičová.

„Chápala som, že to má historické opodstatnenie, pretože i v regióne sa nachádzajú obce ako Hnilčík a možno práve po tej ceste kedysi odtekala voda ako kanalizácia. Ale mne sa ten názov vôbec nepáčil.“

Názvoslovná komisia mesta však už mala pripravený materiál a tak už len čakal na schválenie.

„Pamätám si, že som vtedy povedala, že si neviem predstaviť, že budem denne chodiť do práce po Hnilnej ulici. Vtedy mi Ján Sulli povedal, že keď mám iný nápad, tak nech ho hneď poviem, lebo už je všetko pripravené,“ dodáva Ľuba.

„Spomenula som si na Prahu a že je tam Týnská ulica a tak som spontánne navrhla, aby to bola Alžbetínska ulica. Návrh sa všetkým zapáčil, len ho ešte musela schváliť názvoslovná komisia. A tá určila, že to musí byť Alžbetina nie Alžbetínska, lebo to je čechizmus,“ spomína Ľ. Blaškovičová a s úsmevom uzatvára: „Aspoň tu niečo po mne v meste ostane.“

Foto: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM