Zuzana Vajayová Rôzne

Vedenie mesta podáva trestné oznámenie v kauze vyplatenia 433.000 eur

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa dnes podáva zástupca mesta Košice v kauze vyplatenia 433.000 eur víťazovi tendra na poradenstvo, týkajúce sa modernizácie mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Podľa vedúceho komunikačného referátu Magistrátu mesta Jozefa Marka, súčasné vedenie analyzovalo množstvo nových závažných skutočností v už medializovaním prípade a doplnilo do pôvodne pripraveného trestného oznámenia množstvo ďalších listinných dôkazov. „Tie poukazujú nielen na oprávnenosť prvotných podozrení, ale aj na fakt, že kauza má väčšie a širšie rozmery,“ uviedol Marko.

Mesto Košice vypísalo v roku 2009 verejnú súťaž na poradenstvo, týkajúce sa modernizácie MHD. Víťazná spoločnosť požadovala odmenu vo výške 56.600 eur bez DPH. „Mesto Košice však vyplatilo okrem spomenutých 56.600 eur ďalších 433.644 eur, o ktoré víťaz tendra vôbec nežiadal a neboli súčasťou jeho ponuky. Novým zistením je fakt, že spoločnosť, s ktorou bola uzavretá zmluva, vôbec neponúkla najnižšiu cenu. Najnižšiu cenu malá iná zúčastnená spoločnosť , a to 45. 680 eur bez DPH,“ dodal Marko.

Zdôraznil, že ďalšie dve spoločnosti, ktoré sa zúčastnili uvedeného tendra, boli ochotné zrealizovať poradenstvo za sumu nižšiu ako 60.000 eur. Dokazuje to zápisnica z vyhodnotenia ponúk, ktorá bola podpísaná členmi výberovej komisie 24. júla 2009. „Už tri dni predtým, 21. júla 2009, osobne prevzal zástupca víťaznej spoločnosti primátorom Knapíkom podpísanú informáciu o výsledku vyhodnotenia ponúk. Celková konečná hodnota zákazky 56.600 eur bez DPH bola súčasťou informácie o uzavretí zmluvy určenej pre obchodný vestník. Týmto konaním bolo teda poškodené nielen mesto Košice, ale aj práva účastníkov súťaže. Analýzou mandátnych zmlúv sa podarilo zistiť, že táto suma bola vyplatená na základe zmluvy, ktorá bola vtedajším primátorom Košíc Františkom Knapíkom upravená a podpísaná dodatočne po vyhodnotení súťaže,“ uviedol Marko ďalej.

K uvedeným skutočnostiam vydalo vedenia mesta Košice vyhlásenie, v ktorom uvádza, že pôvodná mandátna zmluva bola navrhnutá víťaznou spoločnosťou a neobsahovala štvorpercentnú odmenu vo výške viac ako 433.000 eur. „Exprimátor Knapík podpísal zmluvu, v ktorej bol oproti pôvodnej verzii jediný článok navyše a ten zakotvil zmluvný záväzok mesta Košice zaplatiť externej spoločnosti spomenutú odmenu ako poplatok za úspech projektu. Zmluvu podpísal vtedajší primátor František Knapík 30. júla 2009 v Košiciach a mesto Košice tak bolo okradnuté o viac ako 433.000 eur, vyplatených z mestských prostriedkov. Toto je tých nula tunelov z predvolebnej kampane? Nie, toto je tunel, ktorý stál Košičanov vyše 14 miliónov korún, vykopaný tak, že víťazná firma v ňom nebola najlacnejšia a vyhodnotenie súťaže bolo jasne zmanipulované,“ uvádza vo svojom vyhlásení vedenie mesta Košice.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM