Jozef Legéň Správy

Veľké opravy po viac ako polstoročí: Obrie skleníky v Botanickej záhrade menia svoj vzhľad

Po viac ako 50 rokoch menia svoj vzhľad. Veľké expozičné skleníky v Botanickej záhrade v Košiciach sa vo veľkom opravujú. Rozsiahla rekonštrukcia za viac ako 400-tisíc eur je zhruba v polovici...

Ilustračný obrázok k článku Veľké opravy po viac ako polstoročí: Obrie skleníky v Botanickej záhrade menia svoj vzhľad
Zdroj: TASR

Jeden z trojice skleníkov je už po oprave a výmene obvodového a strešného plášťa, ktorej súčasťou bola obnova náterov pôvodných nosných kovových konštrukcií, výmena nenosných pozinkovaných zasklievacích prvkov za hliníkové profily a nahradenie sklenených výplní polykarbonátovými doskami a ďalší skleník je vo fáze demontáže obvodového a strešného plášťa. „Tretí skleník je zatiaľ v pôvodnom stave a k jeho oprave sa pristúpi, keď na to bude k dispozícii dostatok finančných prostriedkov,“ uvádza hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

410-tisíc z vlastných zdrojov

Rekonštrukcia v hodnote takmer 410-tisíc je naplánovaná na jeden rok a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ju bude hradiť z vlastných zdrojov. Väčšinu finančných prostriedkov získala predajom nadbytočného nehnuteľného majetku, pričom na dokončenie naplánovaných prác ešte potrebuje zabezpečiť cca 100-tisíc eur.

„K oprave skleníkov pristúpila UPJŠ z viacerých dôvodov – v prvom rade sa ňou zlepší ich bezpečnosť, predĺži životnosť, zvýši komfort ich používania i estetická stránka, pričom sa očakáva výrazný pokles energetickej náročnosti ich prevádzky vďaka lepším tepelnoizolačným vlastnostiam polykarbonátových dosiek oproti pôvodne použitým skleneným výplniam,“ informuje ďalej Oravcová.

Jedny z najväčších v strednej Európe

Oprava sa týka troch najväčších expozičných skleníkov odovzdaných do užívania v roku 1958, ktoré svojmu účelu slúžili nepretržite 56 rokov a boli vystavené extrémnym podmienkam kvôli interiérovej teplote a vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu.

„Tieto expozičné skleníky boli na vtedajšiu dobu jedny z najväčších skleníkov v strednej Európe a sú permanentné využívané na výsadbu tropickej a subtropickej vegetácie určenej pre expozíciu celoročne prístupnú širokej verejnosti v čase návštevných hodín Botanickej záhrady,“ dodáva na záver hovorkyňa.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM