Kultúra

Verejná knižnica odprezentuje českú národnostnú menšinu či výber z prebalov LP platní

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach (VKJB) cez projekt Spoznajme sa predstavuje bohatú kultúru národnostných menšín žijúcich v meste.

Ilustračný obrázok k článku Verejná knižnica odprezentuje českú národnostnú menšinu či výber z prebalov LP platní
Zdroj: TASR

„V poradí druhá séria podujatí je zameraná na českú menšinu. Pripravená je výstava, tematická prehliadka zaujímavých miest v Košiciach, ktoré nesú českú stopu a literárno-hudobný večer,“ uviedla riaditeľka knižnice Soňa Jakešová.

Od pondelka 22. do soboty 27. októbra bude v centrálnej požičovni knižnice na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach prístupná výstava tematických kníh a hudobných nosičov prezentujúcich českú kultúru a autorov.

(S)poznanie pre mladé ročníky

„Fond našej knižnice je bohatý na literatúru písanú v českom jazyku. Súčasná česká tvorba sa medzi našimi čitateľmi teší veľkému záujmu. Najmä stredná a staršia generácia nemá jazykovú bariéru, mladší čitatelia si žiadajú hlavne odborné publikácie z českých vydavateľstiev. Vlani zo všetkých získaných kníh, ktoré nám pribudli do fondu, bolo takmer 20 percent v češtine,“ dodáva Jakešová.

Na výstave si návštevníci budú môcť prezrieť i výber z prebalov LP platní. Medzi zaujímavosti podľa riaditeľky patrí edícia Gramofónový klub z pražského vydavateľstva Supraphon, ktorý sa v 60. rokoch minulého storočia zaslúžil o vydanie archívnych nahrávok tradičnej hudby národov, džezu a vážnej hudby s mimoriadne kvalitnými textovými prílohami.

České buchty

„V pondelok študenti hudobno-dramatického oddelenia Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach predvedú svoje umenie počas večera poézie a hudby. Pod vedením Viery Drietomskej a Marty Vilhanovej v hudobnej spolupráci s Adriánom Harvanom návštevníkov podujatia prevedú výberom poézie českých básnikov,“ upozornila Jakešová a dodala, že započúvať sa budú môcť aj do piesní Josefa Kainara. Záver podujatia spríjemní ochutnávka tradičných českých buchiet a moravských koláčov.

„Zaujímavým spestrením tematických podujatí venovaných českej kultúre bude komentovaná prehliadka Košíc. Prechádzka mestom bude zameraná na hľadanie stôp, ktoré v sebe nesú český odtlačok. Záujemcovia o prehliadku sa stretnú v stredu 24. októbra o 16.30 h. na regionálnom oddelení VKJB na Hlavnej 48,“ doplnila riaditeľka knižnice. V meste podľa nej pôsobili mnohé významné osobnosti s českými koreňmi, ktoré dnes pripomínajú pamätné tabule.

Nasledujúca novembrová séria podujatí projektu Spoznajme sa, ktorý je realizovaný vďaka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, bude venovaná Maďarom.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM