Rôzne

Verejný cintorín a urnový háj budú otvorené DLHŠIE: Kedy bude vstup autom ZAKÁZANÝ?

Prípravy na Dušičky v týchto dňoch vrcholia. TASR o tom informoval hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach Peter Sasák s tým, že počas nich budú predĺžené otváracie hodiny verejného i prírodného cintorína, ako aj urnového hája.

Ilustračný obrázok k článku Verejný cintorín a urnový háj budú otvorené DLHŠIE: Kedy bude vstup autom ZAKÁZANÝ?
Zdroj: TASR/František Iván

Návštevníci si tiež počas sviatkov budú môcť vybaviť úradné záležitosti. Zároveň upozorňuje, že pre zvýšený pohyb chodcov je do 4. novembra vstup do areálu cintorína a krematória vlastným vozidlom zakázaný.

Vstup autom

Vjazd autom bude do piatka (21. 10.) umožnený len služobným vozidlám správcu, kamenárom a spoločnostiam opravujúcim hroby. V prípade záujmu o vstup na cintorín autom má verejnosť možnosť využiť v ranných hodinách službu SMsZ. Po uvedenom dátume bude vstup vozidlom na územie verejného cintorína aj areálu krematória zakázaný.

„Areály verejného cintorína, urnového hája a Lesa spomienok budú v nedeľu 30. októbra, v pondelok 31. októbra a v utorok 1. novembra otvorené v špeciálnom sviatočnom režime až do 22.00 h. Kancelárie správy pohrebísk budú od 26. októbra do 2. novembra v prevádzke v špeciálnom režime s predĺženou otváracou dobou,“ spresnil Sasák.

SMsZ počas tohtoročných Dušičiek očakáva vyššiu návštevnosť pohrebísk ako v predchádzajúcom období, keď boli sprevádzané opatreniami v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

V rámci príprav pre návštevníkov doplnili odpadkové nádoby na komunálny odpad, pribudlo drobné náradie a krhly na vody aj mobilné toalety.

Obmedzené parkovanie

„Už tradične chceme apelovať na tých, ktorí si prídu uctiť pamiatku svojich blízkych, aby si na ozdobenie hrobov vybrali prírodné kvety a materiály. Ich životnosť je síce kratšia, ale po sviatkoch je ich možné umiestniť do niektorého zo 100 kontajnerov na bioodpad rozmiestnených na území cintorína, ktorých obsah končí v našej kompostárni,“ vysvetlil Sasák s tým, že z nich vznikne certifikovaný kompost.

Používanie iba kompostovateľných materiálov podľa jeho slov prispieva k udržaniu čistoty a znižovaniu uhlíkovej stopy.

Z dôvodu rekonštrukcie vstupného priestoru verejného cintorína zároveň návštevníkov žiada o ohľaduplnosť a rešpektovanie obmedzení pri parkovaní. Pripomína tiež možnosť využiť mestskú hromadnú dopravu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM