Správy Samospráva

Verejný cintorín obnovia: Zmenia sa aj priestory pred obradmi poslednej rozlúčky, FOTO

S revitalizáciou vstupu na košický Verejný cintorín na Rastislavovej ulici sa začína v týchto dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Verejný cintorín obnovia: Zmenia sa aj priestory pred obradmi poslednej rozlúčky, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Práce realizuje firma Euro-bau, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní so sumou 1,44 milióna eur. Vynoví priestor od vstupnej brány cintorína po centrálny kríž, novú podobu dostane aj súčasne parkovisko a trhovisko. Rekonštrukcia má trvať 12 mesiacov. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovalo vedenie mesta.

Veľká obnova

Primátor Jaroslav Polaček spresnil, že pôjde najmä o stavebné práce spojené s obnovou existujúcich spevnených plôch, komunikácií, parkoviska, výsadby zelene, nových smart riešení a prvkov drobnej architektúry.

Čo sa týka plochy pred pôvodnou vstupnou bránou na cintorín, koncipovaná má byť ako malé námestie s parčíkom, kde budú rásť stromy a okolo nich budú lavičky. Po rekonštrukcii sa zmenia aj priestory pred obradmi poslednej rozlúčky a miestom vstupu do urnového hája.

Najväčší problém evidovala Správa mestskej zelene (SMsZ) s nedostatkom parkovacích miest. Ako uviedla jej riaditeľka Marta Popríková, parkovisko využívalo množstvo ľudí z rôznych okolitých súkromných firiem.

Od budúceho roka má slúžiť najmä návštevníkom cintorína. Pôjde o závorové parkovisko, ktoré bude bezplatné prvé dve hodiny.

Kapacita by mala dosiahnuť 70 parkovacích miest, súčasťou budú aj miesta pre ťažko zdravotne postihnutých a priestor pre bicykle. Pribudne tu tiež nabíjačka na elektrobicykle. Počas rekonštrukčných prác budú mať motoristi k dispozícii náhradné parkovisko.

Smart systémy

V stožiaroch nového osvetlenia budú integrované smart systémy, v ktorých môže byť umiestnených 13 bezpečnostných kamier alebo štyri nabíjacie miesta pre autá s elektrických pohonom. „Po úplnom dokončení bude možné na verejnom cintoríne nabíjať až desať elektroáut,“ uviedlo mesto.

Plocha parkoviska má po novom umožniť tiež vsakovanie vody, po jej prečistení sa bude používať na zalievanie zelene a stromov. Tie budú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami.

„Tento pietny priestor si vyžaduje aj určité riešenie, ktoré je dôstojné a primerané danému miestu. Keďže na parkovisku ani vo vstupne časti cintorína nie je žiadny strom, myslím, že výsadba 66 vzrastlých stromov bude veľkou a kladnou zmenou,“ dodala Popríková.

V rámci obnovy by okrem iného mali pribudnú aj podzemné kontajnery či pulty určené na predaj pietneho tovaru.

Rekonštrukcia Verejného cintorína v Košiciach
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM