Správy

Veterinári žiadajú skoršie očkovanie. Nechcú byť medzi poslednými

Košická veterina sa obrátila na Ministerstvo zdravotníctva SR so žiadosťou o prehodnotenie vakcinačného plánu. Veterinári podľa nej patria do rizikovej skupiny.

Ilustračný obrázok k článku Veterinári žiadajú skoršie očkovanie. Nechcú byť medzi poslednými
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Veterinárni lekári s ohľadom na ich pracovné zaradenie by mali patriť do skorších fáz očkovania proti ochoreniu COVID-19, než ako príde na rad posledná, najmenej riziková skupina obyvateľov, kam by patrili podľa veku. Presadzuje to Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

O aktualizáciu plánu vakcinácie požiadala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽANO).

Ochrana verejného zdravia

Univerzita upozorňuje, že veterinári neriešia len akútne stavy zvierat a veterinárne služby sú základom fungovania spoločnosti. „Veterinári a ich tímy sledujú najzávažnejšie choroby zvierat a ľudí, zabezpečujú prevenciu vypuknutia nákaz, včítane zoonotických chorôb, prispievajú k ochrane verejného zdravia, dohliadajú na bezpečnosť potravín a na to, aby ľudia mali dostatok nezávadných potravín. Krajiny Európskej únie si to uvedomujú, pridať by sa malo aj Slovensko a prinavrátiť veterinárnym lekárom status zdravotníckych pracovníkov,“ informovala UVLF.

Rektorka UVLF Jana Mojžišová v listoch ministrom poukázala na to, že v súvislosti s potrebou zvládnuť krízovú situáciu spôsobenú pandémiou COVID-19 univerzita od začiatku ponúkala pomoc veterinárnych lekárov, ktorých vzdelanie, skúsenosti a zručnosti by mohli byť v tomto zápase prospešné.

„V tejto snahe pomôcť nepoľavujeme ani v týchto ešte náročnejších dňoch a stále ponúkame akúkoľvek pomoc a podporu. Zároveň si však uvedomujeme, že veterinárni lekári, ktorí zabezpečujú verejné zdravie kontrolou zdravotného stavu zvierat a zdravotnej bezpečnosti potravín z farmy na stôl či bojom s chorobami prenosnými zo zvierat na ľudí, patria do rizikovej skupiny,“ uviedla.

Kritická infraštruktúra

V súvislosti s programom vakcinácie Mojžišová zdôraznila, že veterinárni lekári si v žiadnom prípade nenárokujú akékoľvek uprednostnenie pred zdravotníckymi pracovníkmi, ohrozenými skupinami obyvateľov či zamestnancami kritickej infraštruktúry.

„Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský sa už v tejto veci obrátil listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorého požiadal, aby boli do kritickej infraštruktúry pri očkovaní zaradení v systéme prednostného očkovania aj pracovníci agrorezortu,“ reagoval hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Týka sa to veterinárnych lekárov, ale aj inšpektorov kontroly potravín, fytosanitárnych inšpektorov či zamestnancov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych správ.

Reakcia ministerstva

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v stanovisku uviedlo, že na základe novej vládnej vyhlášky, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti COVID-19, bude pri očkovaní postupovať podľa daných fáz, ktoré sa odvolávajú na vek a zdravotný stav občanov.

„Vzhľadom na danú skutočnosť bude očkovanie prebiehať podľa stanovených kritérií. To znamená, ľudia budú zaočkovaní podľa platnej vyhlášky. Toto nariadenie platí aj pre individuálne žiadosti o výnimky z očkovania,“ konštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM