Veronika Hunyadiová Správy

Vianočné trhy na Terase nahradia koncerty pod balkónmi

Mestská časť Západ si pre svojich obyvateľov pripravila vianočný darček. Pod oknami im zahrajú slovenskí umelci.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy na Terase nahradia koncerty pod balkónmi
Zdroj: MČ Košice Západ

Slovenskí špičkoví hudobní umelci zavítajú doslova do obývačiek obydlí najväčšieho košického sídliska Terasa. Po úspešných sériách projektu „Koncertov pod balkónmi“ z jari tohto roka zorganizuje mestská časť Západ takéto podujatie opäť. Tentokrát vo vianočnej verzii.

Epidemiologické opatrenia neumožnia zorganizovať tradičné vianočné trhy, ktoré boli niekoľko rokov súčasťou námestia pred OC Galéria, a tak sa mestská časť rozhodla pozvať umelcov priamo pod okná a balkóny sídliska.

Ľudia vyberú lokalitu

„Chceli by sme priniesť vianočnú atmosféru priamo k ľuďom. Nebude dokonca ani treba obúvať zimné čižmy ani navliekať čiapky. Pohodlne sa usadiť pri oknách či na balkónoch a mať ako na podnose slávnych umelcov – to je naša tohtoročná vianočná cesta“, prezradil starosta Západu Marcel Vrchota.

Ako dodal, po jarnom úspechu s hlasovaním o naj lokalitu pre koncert aj tentokrát na facebookovom profile Košice Západ Terasa spustia hlasovanie, v ktorom si obyvatelia vyberú najpreferovanejší medziblokový priestor. Anketu, v ktorej si budú ľudia vyberať zo siedmych priestranstiev, ktoré spĺňajú ideálne podmienky akéhosi amfiteátra, teda výhľad zo všetkých strán na dejisko koncertu, spustia vo štvrtok (26. 11.).

Tri koncerty

Vianočné koncerty by mali začať na magický dátum, 13. decembra. „Počas troch večerov, 13., 14. a 15. decembra, sa na vybraných miestach predstavia hudobníci zvučných mien a veru, neostane len pri hudobných hitoch, ale aj pri milých povzbudivých slovách, historkách či vinšoch k najkrásnejším sviatkom roka. Koncerty začnú vždy o 17. hodine a popri hudbe ponúkneme obyvateľom aj zážitok v podobe svetelnej a pyromuzikálnej šou," informoval vedúci kultúry na Terase, Dominik Béreš.

Mená hudobných hostí odhalia už čoskoro. Budú to známi speváci, muzikanti ale aj „šoumeni“ z televíznych obrazoviek.

Na všetkých troch miestach odznie rovnaká šou, ktorá zároveň bude odvysielaná aj prostredníctvom facebookovej stránky, aby ani ostatní obyvatelia neboli ukrátení. Organizátori zároveň všetkých prosia, aby dodržiavali počas koncertov dobre známe pravidlá, nezhromažďovali sa a vychutnali si vianočnú náladu z pohodlia svojich domovov.

Vianoce bez trhov

Tradičné vianočné trhy sa na Terase konať nebudú, aj keď starosta Západu ešte do poslednej chvíle veril, že ich zorganizujú aspoň v obmedzenej forme.

„Komunikovali sme s partnermi, aj s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, keďže sme chceli pred obchodné centrum priniesť aspoň niečo z gastronómie, čo by pripomínalo našu tradíciu predvianočného obdobia. Ešte aj ostatné dni sme organizačne boli pripravení na ich predpokladané otvorenie v úvode decembra, hoci len vo forme exteriérových gastro-prevádzok s ponukou vianočných jedál a nápojov. Taktiež sme chceli ponúknuť charitatívnu kapustnicu, či rozdávať vianočnú čačinu, ako po minulé roky. Bohužiaľ, po negatívnom stanovisku hygienikov a v zmysle dobre známych pandemických opatrení nie je v našich silách tohtoročné vianočné trhy zrealizovať,“vys­vetlil Vrchota.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM