Aktualizované Eva Mikulová Rôzne

VIDEO: Električky už jazdia, plánuje sa rekonštrukcia ďalších tratí

Do rozvoja mestskej hromadnej dopravy sa preinvestovalo celkovo 250 miliónov Eur z Eurofondov, čo je najväčšia investícia za posledných 30 rokov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Električky už jazdia, plánuje sa rekonštrukcia ďalších tratí
11
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

V piatok 5. októbra o 4,30 hodine ráno začali jazdiť električky na zrekonštruovaných tratiach.

„Dokončením 1. časti 2. etapy stavby MET sa podarilo v Košiciach v rokoch 2012 až 2018, teda iba za šesť rokov, preinvestovať do rozvoja mestskej hromadnej dopravy celkovo 250 miliónov Eur, čo je najväčšia investícia za posledných 30 rokov. Okrem zmodernizovania 11 kilometrov električkových tratí sa mestu podarilo kúpiť 46 nových električiek a 23 elektrobusov,“ povedal námestník primátora Martin Petruško.

Išlo o najväčšiu modernizáciu električkových tratí za posledných niekoľko desiatok rokov nielen v Košiciach, ale na celom Slovensku.

Symbolická koľajnica

Stavbu slávnostne odovzdali do užívania za prítomnosti riaditeľa spoločnosti Eurovia SK, Štefana Bálinta, ako zhotoviteľa stavby a riaditeľa DPMK Richarda Majzu. Š. Bálint prezradil, že práce v meste boli ťažké ale aj vďaka dobrej spolupráci sú s výsledkom spokojní. Odovzdal partnerom symbolickú koľajnicu.

Plánujú nové linky

Riaditeľ DPMK R. Majza prezradil, že plánujú vytvoriť i ďalšie nové linky. „Bude to podľa požiadaviek občanov a uvažuje sa o novej trase električky č. 8 a chceme tiež potiahnúť električkovú trať až na letisko.“

Po ukončení tejto etapy modernizácií električkových tratí, sa budú rekonštruovať ďalšie trate a to najmä na sídlisku Nad jazerom.

Vedenie mesta považovalo od samého začiatku stavby MET za veľmi dôležité, aby boli všetky práce robené etapovite a podľa možností s čiastkovými uzáverami komunikácií i obmedzeniami dopravy tak, aby bol dopad stavby na Košičanov čo najmenší.

Hlavným cieľom Mesta Košice bolo, dosiahnuť modernizáciou košických električkových tratí vyššiu efektivitu a bezpečnosť dopravy v meste, ale tiež väčší komfort pre cestujúcu, ako aj motoristickú verejnosť. V neposlednom rade však aj zníženie hluku, vibrácií, prašnosti a zvýšenie pozitívnych environmentálnych vplyvov na kritických úsekoch električkových tratí v meste.

Na stavbe MET robili stavbári počas takmer celého jej trvania v akomkoľvek počasí, či už bolo extrémne horúco, alebo chlad. Na stavbe boli, ak si to situácia vyžadovala, navyšované ľudské i technické kapacity, v niektorých fázach pracovalo na stavbe od rána do neskorých popoludňajších, respektíve i večerných hodín, až 250 ľudí denne.

Električky spustenie
11
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM